Hirdetés

Robotok a háztartásban



|

Az évtizedekkel ezelőtt elképzelt jövő már itt van - igaz, kicsit más formában.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeztek olyan (rajz)filmekre, ahol a nőket humanoid robotok segítik a házimunka elvégzésében. A retrofuturisztikus képet ma már legtöbben megmosolyogjuk, hiszen a világ más irányba mozdult el. Természetesnek tartjuk, hogy körbevettük magunkat gépekkel, de nem abban a formában vannak jelen, mint ahogy azt a tudományos-fantasztikus írók 50 évvel ezelőtt megálmodták - vajon a mosogatógépet ők milyennek képzelték volna?


Az 1990-ben alapított massachusetts-i iRobot célja az volt, hogy mindennapok során használható robotokat tervezzen és juttasson el minél több háztartásba. A megvalósítás jól halad, hiszen a cég az USA-n kívül Angliában, Franciaországban, Indiában és Kínában is jelen van.


irobot_roomba.jpg
 


Az iRobot Store-ban a tisztításra tervezett gépek között találjuk meg a porszívókat. Az iRobot Roomba névre keresztelt szerkezetek kör alakúak és laposak, így beférnek a kanapék alá is, illetve érzékelik a lépcsőket, így nem esnek le. A sorozat egyik tagja (Pet Series) kifejezetten az állattartókat célozza meg, és olyan fejlesztéseket tartalmaz, mely még hatékonyabban eltávolítja a kutya ill. macskaszőrt. A robotok egy töltéssel típustól függően 2-4 szobát porszívóznak fel, sőt, önállóan csatlakoznak a töltőjükre, amennyiben nemsokára lemerülnek. Áruk modelltől függően 300 és 550 dollár között mozog.


irobot_scooba.jpeg
 


Az iRobot Scooba sorozat tagjai a felmosást végzik el helyettünk. A lépcsőkön kívül a szőnyegeket is automatikusan kikerülik, száraz padlót hagynak maguk után, és a víztartály 250 négyzetméter felmosásához elegendő (a 380-as modellnél ez az érték 425 négyzetméter). Áruk 300 és 500 dollár közötti.


Elképzelem, hogy reggel elindulok otthonról, elengedem a kis Roomba-t, és hazatérve mindent tisztán találok. Tetszik ez a jövő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.