Hirdetés

Informatika és környezetvédelem



|

Mint bármely más iparban, a számítógépes alkatrészek gyártása során is fontos szem előtt tartani a környezetvédelmi normákat. Mit tehetünk ezért mi, és mit a gyártók?

Hirdetés

Napjaink modern, nagyteljesítményű asztali számítógépei terhelés alatt szemrebbenés nélkül felvesznek 300-400 Wattot. Csak a miheztartás végett, ez körülbelül egy kisebb hajszárító alacsonyabb fokozatának felel meg. A gépeket általában folyamatosan üzemeltetjük, tehát ha elmegyünk pár percre, vagy akár órákra, bekapcsolva hagyjuk. Bár az üresjárati fogyasztás kisebb, még így is kemény kilowattórák fogynak el észrevétlenül. Ezen időszakok energiatakarékosabb átvészelésére a gyártók manapság a mobil eszközökből, elsősorban noteszgépekből átvett eljárások alkalmazásával keresnek megoldást: ilyen például az Intel SpeedStep, amely az órajelek és a feszültség csökkentésével válaszol a kisebb kihasználtásgra. A praktikus megoldás persze az lenne, ha gépünket ilyenkor egyszerűen kikapcsolnánk, de ez nem valósítható meg minden környezetben -- egy üzlet számítógépes rendszerét például nem állíthatnák le arra a tíz percre, amikor épp nincs egy vásárló sem.

Az környezetszennyezés kérdésében az energia csak az érem egyik oldala. A processzorok, nyomtatott áramkörök és különböző műanyag burkolatok előállítása ugyanúgy káros lehet, mint bármely más gyártási folyamat. A probléma nem csak az üzem közelében áll fenn, hiszen a mérgező anyagok -- jellemzően az ólom, a kadmium és a higany -- sok esetben szerves részei az elektronikai cikkeknek. Ezek az eszköz elavultával vagy elromlásával a szeméttelepre kerülve jelentenek gondot, mert onnan gyakorlatilag közvetlenül a földbe kerülhetnek.

RoHS
A RoHS direktíva (Reduction of Hazardous Substances, veszélyes anyagok csökkentése) ez utóbbi problémát veszi célkeresztbe a káros vegyületek használatának megtiltásával, vagy minimálisra csökkentésével. A szervezet által lefektetett alapelveket az EU-ban e hónap elsejétől veszik figyelembe, ami azt jelenti, hogy a RoHS-nek nem megfelelő termékeket ezentúl sem gyártani, sem forgalmazni nem lehet majd a határokon belül. Meglepő, hogy az irányelv betartását milyen szigorúan veszik: bár itthon még alig több, mint egy hete van érvényben a rendelkezés, az elektronikai cikkek hazai gyártóinak máris lehetőségük van termékeiket és gyártósoraikat minősíttetni az SGS képviseleténél.

Rövid távon a vásárlók számára jelenthet némi kellemetlenséget a környyezetvédelmi megszorítás, hiszen a RoHS-nek meg nem felelő gyárak átalakítása komoly összegbe kerül, csak úgy, mint maga a minősítési eljárás. Hosszú távon érdemes azonban gondolkodni: a káros anyagok csökkentésére vonatkozó szabályok betartásával a számítógépet használók közvetlenül is tehetnek valamit a jövőért.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.