Hirdetés

Az amerikaiak az EU washingtoni és brüsszeli irodáit is bepoloskázták



|

Sajtóhírek szerint az NSA az EU vezető tisztségviselőit is megfigyelés alatt tartotta. Még az ENSZ-székház számítástechnikai rendszeréhez is hozzáfértek.

Hirdetés

A német Der Spiegel szombati riportjában az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Irodájától (National Security Agency, NSA) kiszivárgott, szigorúan titkos dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy amerikai kormányügynökök az Európai Unió tagállamainak washingtoni irodáit, az Egyesült Nemzetek Szervezetének épületét is bepoloskázták. Az NSA specialistái állítólag az EU-vezetők által használt számítógépes rendszereket is feltörték.

A Der Spiegel cikkírója azt állítja, látott néhány, Edward Snowden, a Verizon-lehallgatásokkal, a PRISM-programmal és a brit titkosszolgálat Project Tempora-akciójával kapcsolatos botrányokat kirobbantó kiszivárogtató birtokában lévő dokumentumot.

EU-zászlók a brüsszeli Justus Lipsius épület előtt

A lap szerint az NSA az EU-tisztviselők telefonbeszélgetéseihez, e-mailjeihez és a számítógépükön tárolt anyagokhoz is hozzáfért. A 2010 szeptemberében kelt forrásdokumentum kifejezetten „célpontként” említi az európaiakat. Az NSA ugyanazokat a hírszerzési módszereket használta, amelyeket a britek is bevetettek, amikor a 2009-es londoni G20-csúcs résztvevői után kémkedtek.

A Der Spiegel értesülései szerint az NSA az Európai Bizottság székháza, a brüsszeli Justus Lipsius épület telekommunikációs rendszereit is feltörte. Az épületben valamennyi EU-tagállamnak vannak irodái. A lap úgy tudja, hogy öt évvel ezelőtt az EB biztonsági szakemberei több gyanús hívást is kiszúrtak, amelyeket a brüsszeli NATO-épületben lévő NSA-irodákig tudtak visszakövetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.