Hirdetés

Norton Ghost 14



|

A régi rendszermentő program komplett archiválórendszerré fejlődött, jó néhány hasznos és trükkös extrával.

Hirdetés

Sokan elhanyagolják mind rendszerük, mind állományaik mentését, és csak akkor döbbennek rá ennek fontosságára, amikor fontos fájlok tűntek el egy merevlemez-meghibásodás, esetleg egy vírustámadás során. Számos olyan alkalmazás létezik, amellyel elvégezhető a merevlemez teljes tartalmának mentése, az állományszintű backup alkalmazásokból pedig kifejezetten sok van. A Norton Ghost legújabb változata komplett csomagként ötvözni igyekszik a két területet, emellett pedig kiaknázza az internet kínálta lehetőségeket is.

 

ng14_.png

 

Rendszermentés rendszeresen

Készíthetünk mentést a teljes rendszerpartícióról vagy akár az egész rendszerről egy külső tárolóra, hogy azt összeomlás esetén visszatölthessük a gépre, egy lépésben helyreállítva a működőképes állapotot. Ennek érdekében a helyreállító modul beépül a rendszerindító mechanizmusba, de végső esetben (például a merevlemez meghibásodása esetén) a telepítőlemez is használható rendszerindításra, menüjéből kezdeményezhetjük a visszaállítást.

 

A Ghost telepítése után a program figyelmeztet, hogy még nem hoztunk létre semmiféle mentést, és egy varázslóval segíti a helyreállítási pontok (rendszermentés) vagy az állománymentési feladatok összeállítását. A helyreállítási pontok tartalmazhatnak teljes mentést, amelyet utána helytakarékosan növekményi adagokkal egészíthetünk ki, így nemcsak tárhelyet takarítunk meg, hanem a visszaállítás is gyorsabb lesz. A mentés helye lehet egy második merevlemezen vagy partíción, külső egységen vagy akár a helyi hálózaton, továbbá ezek valamelyike mellett megadható egy külső cél is, például egy FTP-kiszolgáló. Kérhetünk továbbfejlesztett (emiatt processzor- és időigényes) tömörítést, és akár 256 bites AES-titkosítással védhetjük adatainkat. A mentések előtt futtathatunk szkriptállományokat is, így megoldható például, hogy a nagy átmeneti munkaállományok ne kerüljenek be a csomagba. Utóbb a mentésekbe belenyúlhatunk, sőt átalakíthatjuk úgy az image állományt, hogy az VMware virtuális gépként futtatható is legyen.

 

ng14_offsite.png

FTP-kiszolgálóra vagy hálózati adattárolóra (NAS) is menthetünk, ezzel párhuzamosan a helyi merevlemezre is kiíródnak adataink


Állománymentéskor kiválaszthatók mappák és tipikus felhasználási területhez (például levelezés, fotók, videók) kötődő állománytípusok is. Annak érdekében, hogy a növekményi mentések ne igényeljenek csillagászati tárterületet, meghatározható, hogy egyazon állománynak legfeljebb hány verziója legyen megőrizve, ilyenkor a régiek törlődnek. Ha rábízzák, a program automatikusan menedzseli a rendelkezésére bocsátott tárolóterületet, így helyhiány esetén törli a régi visszaállítási pontokat. A mentések a háttérben futnak, és még rendszermentés közben is üzemszerűen használható a számítógép - közben még az is állítható, hogy mennyire erősen terhelje a rendszert a folyamat, illetve mennyire legyen válaszkész (prioritások).

 

Távoli elérés és fenyegetés

Ha más Norton Ghost 12.0 vagy 14.0 telepítések futnak a helyi hálózat valamely számítógépén, akkor azokat távolról is kezelhetjük, ami egy kisebb irodában megkönnyíti a rendszergazda dolgát.

 

A Norton Ghost ugyan nem vírusirtó, a ThreatCon révén mégis profitál a gyártó ez irányú tapasztalataiból és tevékenységéből. A Symantec központja folyamatosan figyeli az internetes fenyegetettség mértékét, és annak megfelelő ThreatCon-szignált ad ki. Beállíthatjuk, hogy milyen szint váltson ki eseti mentést, így ha beütne a krach egy még nem ismert károkozó tömeges akciója során, akkor is helyre fogjuk tudni állítani adatainkat. Ez a szolgáltatás csak egy éven át áll rendelkezésre, ennyit tartalmaz a termék ára.

 

ng14_threatcon_.png

A Symantec ThreatCon szignálja is kiválthatja a mentést


Ha nem is kritikus, de hasznos fejlesztés, hogy a program támogatja a Google Desktop és Backup Exec Retrieve keresőeszközöket, ily módon kereséseink kiterjednek a mentések tartalmára is. Ha tehát olyan állományt keresnénk, amelyet már töröltünk, de egy előző mentésben benne van, akkor meg fogjuk találni.

 

Egy gyakorlottabb felhasználó képes hatékonyan menedzselni mentéseit a Ghost segítségével, és már egy teljes visszaállításhoz sem lesz feltétlenül szüksége indítólemezre. Egyben teljes körű megoldás is, ezért azok, akik szeretnék végre biztonságban tudni rendszerüket és adataikat, értékelni fogják rugalmas szolgáltatásait.

 

 

Adatok

  • Teljes rendszer-, meghajtó- és állománymentés, illetve -visszaállítás
  • Helyreállítás rendszerösszeomlás után indítólemez nélkül
  • Helyreállítási pontok mentése FTP-kiszolgálóra vagy NAS-ra
  • Mentés kezdeményezése ütemezés vagy események alapján
  • ThreatCon-fenyegetettségjelzés figyelése
  • Virtuális meghajtóként felcsatolható mentések
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: Symantec Magyarország
  • Ár: 19990 Ft

 

 

Értékelés

Norton Ghost 14.0

Előny: könnyen kezelhető felület, teljes körű és rugalmas szolgáltatások

Hátrány: egy licenccel csak egy gépen használható, azaz nem hordozható mentő eszköz

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 4,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.