Hirdetés

20 évnyi kutatást semmisített meg egy takarító egy fagyasztó véletlen kikapcsolásával



|

A gép "idegesítő" sípolást hallatott, a férfi pedig úgy gondolta, hogy segít a helyzeten.

Hirdetés

A népi bölcsességek egyik végtelenül elcsépelt, de még annál is találóbb kliséje, hogy bizony csak az nem követ el hibákat, aki nem csinál semmit. A munkahelyi bakiknak pedig több szintje létezik, a műfaj trónján az akár több millió dolláros perekhez vezető mellényúlásokkal.

Egy ilyenről számolt be nemrég a Gizmodo, melynek főszereplője egy takarító, aki egy óvatlan mozdulattal kikapcsolt egy fagyasztót, 25  évnyi kutatási anyagot téve használhatatlanná.

Az eset elszenvedője a New York-i Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) technológiai egyetem, amely felbecsülhetetlen értékű, több mint két évtized alatt összegyűjtött sejtkultúrákat tárolt a normál esetben -80 Celsius-fokon üzemelő fagyasztóban. 2020. szeptember 14-én azonban a gép meghibásodott, a karbantartásért felelős cég pedig a pandémia miatt csupán szeptember 21-i kiszállással tudta vállalni a javítást.

Hirdetés

Mivel a hiba csak a hőmérséklet enyhe emelkedésével járt, az RPI tudósai úgy döntöttek, hogy kibírják a szervizelésig. A fagyasztó ugyanakkor éles, csipogó hangokkal jelezte a beavatkozási igényt, ezért a labor munkatársai biztonsági zárat szereltek a konnektorra, magára a gépre pedig az alábbi feliratot is kitűzték, csupa nagybetűvel szedve:

"Ez a fagyasztó azért csipog, mert javítás alatt áll. Kérjük ne mozdítsa el és ne húzza ki a konnektorból. Ezen a területen nincs szükség takarításra. Ha el szeretné némítani a hangot, 5-10 másodpercig nyomva tarthatja a Riasztás/Teszt elnémítása gombot."

A takarításért felelős Joseph Herrington figyelmét viszont mindez elkerülte, és az egyik műszak alkalmával kikapcsolta a fagyasztót, mert "idegesítőnek" találta a hangját. Mire az RPI-nek feltűnt a dolog, odabent -32 fokra emelkedett a hőmérséklet, melynek következtében visszafordíthatatlanul károsodtak a tárolt sejtkultúrák.

Az egyetem most legalább 1 millió dolláros kártérítést követel, de nem - a peranyag szerint speciális igényekkel élő - Herringtontól, hanem az őt kiközvetítő Daigle Cleaning Services takarítócégtől, amiért szerintük az nem készítette fel megfelelően a férfit a munkára. Az esetet követő kivizsgálás során egyébként a takarító elmondta, hogy ő jóhiszemben cselekedett, mivel azt gondolta, hogy a fagyasztó kikapcsolt állapotot jelez, ezért a megszakítót átállítva megpróbálta ismét üzembe helyezni a gépet, csakhogy ezzel végül épp az ellenkezőjét érte el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.