Hirdetés

25 éve feltárt leletből rekonstruálták egy bronzkori nő arcát



|

A kora bronzkor idején élt nő fiatalon, alultápláltságban vagy betegségben hunyt el.

Hirdetés

Az archeológia, vagyis a régészeti leletekkel kapcsolatos tudomány annak ellenére, hogy már a huszadik század során is nagyon szép elismeréseket tudhatott magáénak, mindig komoly, ugrásszerű eredményeket produkált a technológiai újdonságok megjelenését követően. Az új diagnosztizáló, kémiai és modellalkotó eljárások az elmúlt száz év során mindig sikeresen lettek alkalmazva az új, illetve régebben feltárt leletek vizsgálatában.

A régmúlt korok feltárása mára nemcsak a leletek vizsgálatából és az ezekből történő következtetések levonásából áll, hanem a leletek és meglevő ismereteink által történő modellkészítések is lényeges részévé váltak a tudományágnak. Így lehet ma fogalmunk például arról, hogy nézett ki a neandervölgyi ember.

Hirdetés

Most az archeológusok egy 1997-ben Skóciában talált nő arcát próbálták meg rekonstruálni, aki valamikor a kora bronzkor idején élhetett a radiometrikus kormeghatározás eredménye szerint. A vizsgálat körülbelül 4200 évesnek találta a feltárt leleteket. DNS híján az Upper Largie Woman névre keresztelt nő etnikai származását, bőr- és hajszínét nem tudták ugyan megállapítani, de így is sok releváns külső jegyre lehetett következtetni .

A rekonstrukciót szkenneléssel végezték, majd az eredményeik alapján 3D nyomtatóval elkészítették a huszonéves korában alultápláltságban vagy betegségben elhunyt nő koponyájának modelljét. Az elkészült szemléltető művet a skóciai Kilmartin Múzeumban mutatták be a hónap elején.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.