Hirdetés

A cégvezetők nagyon bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia miatt kirúghatnak pár embert



|

Egy új felmérés alapján az egész világon nagy reményeket fűznek a vezetők az emberi munkaerő algoritmusokkal való kiváltásához.

Hirdetés

A tech ipartól megszokhattuk, hogy néhány évente messiásként kezel egy-egy új megoldást, ami aztán gyakran bizonyul túlfújt lufinak, elég csak a nemrég még agyonsztárolt metaverzumra gondolnunk. Így aztán a generatív mesterséges intelligencia esetében sem lehet garantálni, hogy valóban olyan forradalmi hatása lesz, mint ahogy azt manapság tartják, de annyi bizonyos, hogy ezúttal a politika is komolyan veszi a jelenséget: március óta például már az EU-nak is van az AI-ra vonatkozó szabályozása, és a világ más pontjain is készülnek a különböző regulák.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a gépi tanulással trenírozott algoritmusok milyen hatással lesznek a munkahelyekre. Ennek kapcsán korábban az IMF is megkongatta a vészharangot, az egyenlőtlenségek növeléséről és leépítésekről beszélve. Most pedig egy újabb beszámoló utal rá, hogy az illetékesek már nagyon készülnek a tömeges kirúgásokra.

Hirdetés

A munkaerő-kölcsönzéssel és humánerőforrás-szolgáltatásokkal foglalkozó Addeco Group világszerte 2000 cégvezetőt, köztük 725 európait (Franciaország, Németország, Spanyolország, Egyesült Királyság) kérdezett meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos elvárásaikról, és a válaszadóknak csupán a fele gondolta úgy, hogy új szerepkörben fogja foglalkoztatni azokat, akiknek az állását érinti az AI-forradalom.

Leginkább a németek és a franciák bíznak a technológiában, ahol a részvevő vezetők 49%-a véli úgy, hogy a cégük 5 éven belül kevesebb embert fog foglalkoztatni az AI miatt. Összehasonlításként: az Egyesült Államokban 36% ez az arány, Ausztráliában pedig 42%. Abban viszont egész nagy az egyetértés, hogy a mesterséges intelligencia már most is változásokat idézett elő az egyes iparágakban, a megkérdezetteknek ugyanis a 61%-a látja így az aktuális helyzetet, a tech piac szereplői körében pedig egyenesen 82%-os ez az arány.

A hús-vér munkaerő számára némi bizakodásra adhat okot, hogy a 2000 megkérdezett 57%-a szerint az emberi készségek a jövőben is nagyobb befolyással bírnak majd a munkahelyeken, mint a mesterséges intelligencia, viszont nem elhanyagolható az a 43%-nyi válaszadó sem, aki szerint épp az ellenkezője lesz az igaz.

Az Adecco összességében úgy értékeli, hogy a cégvezetők körében nagy a lelkesedés a mesterséges intelligencia iránt, a felmérés alapján viszont az illetékesek 57%-a nem bízik a vezetői csapata AI-jal kapcsolatos képességeiben és ismereteiben, vagyis a fejesek részéről is sok tennivaló van még a felkészüléssel, már amennyiben a mesterséges intelligencia tényleg betölti majd azt a forradalmi szerepet, amit manapság oly sokan tulajdonítanak neki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.