Hirdetés

A mesterséges intelligencia segíthet a Parkinson-kór korai diagnosztizálásában



|

Az MI a 3D-s retinafelvételeken 7 évvel korábban szúrja ki a betegség első jeleit, mint bármely korábbi módszer.

Hirdetés

A Parkinson-kór első orvosi leírása óta a kutatók mára részletesen feltárták a betegséget okozó rendellenességek legtöbbjét. A kór genetikai és környezeti tényezők együttes következményeként jön létre. Három jellemző tünete a mozgások lelassulása, az izmok feszessége és a remegés. Jelenleg gyógyíthatalan betegségnek számít, de a szakemberek szerint nagyon sok múlik a korai felismerésen, és a kezelés mielőbbi megkezdésén.

Mivel a tünetek kialakulása és felerősödése is egy nagyon lassú folyamat részei, az esetek túlnyomó többségében a diagnózis csak a páciens 60 éves kora után történik. Pedig ha 50 éves kor előtt elkezdenék a kezelést, az egyébként is hosszú folyamatot sokáig el lehetne nyújtani, és a beteg hosszabb és aktívabb életet élhetne.

Hirdetés

A korai diagnózisban segíthet a University College London és a Moorfields Eye Hospital új kutatása. A projekten dolgozók egy mesterséges intelligencia alapú eljáráson dolgoznak, ami a jelenlegi módszereknél 7 évvel korábban képes észrevenni a kór kezdeti jeleit. Tanulmányuk alapvetését, hogy a rendellenesség első jelei a retina egyes markereiben már korán észrevehetőek, két nagy adatbázis adatainak feldolgozásával és összehasonlításával állapították meg.

A kutatásban részt vevő szakemberek azt feltételezik, hogy a milliós nagyságrendű adatból nemcsak a Parkinson-kór, hanem számos egyéb betegség korai jeleit is fel lehetne fedezni. Amenyibben ez a felvetés további vizsgálatokban megerősítést nyerne, el lehetne kezdeni az MI-vel megsegített technológiát a kórházakban alkalmazni, mint gyors és egyszerű diagnosztikai módszert.

Meg kell jegyezni, hogy ez nem az első hasonló kutatás. Korábban is végeztek már hasonlót, és imertek fel olyan neurodegeneratív rendellenességeket, mint a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a szklerózis multiplex. Az alkalmazott módszer neve optikai koherenciatomográfia (OCT). Ez lehetővé teszi a vizsgálatot végzőknek, hogy ezredmilliméteres pontossággal tanulmányozhassák a retina egyes elváltozásait. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.