Hirdetés

A Microsoft tényleg kinyírta a Windows egyik leghasznosabb ingyenes alkalmazását



|

Közel 30 év után búcsúzik a Windows egyik alap szoftvere.

Hirdetés

A 2021 őszén elrajtolt Windows 11 egy sor gyári alkalmazás történetében is új korszakot nyitott, a folyamatosan érkező frissítésekkel sorban modernizálva például a Fájlkezelőt, a Paintet és a Jegyzettömböt is. A Microsoft ugyanakkor sajnos nem csak ad, hanem el is vesz, méghozzá pont az operációs rendszer egyik legjobb ingyenes szolgáltatását.

Egész pontosan az 1995 augusztusában debütált WordPadről van szó, ami közel 30 éven át egy könnyen kezelhető és gyors alternatívát jelentett a fizetős Worddel szemben, ha egyszerűbb szöveges dokumentumok szerkesztésére került a sor. Ezért is ért sokakat hideg zuhanyként a Microsoft tavalyi bejelentése a program elkaszálásáról, most pedig a tettek mezejére lépett a cég.

Hirdetés

A Tom's Hardware ugyanis nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a Windows 11 26040-es számú verziójában már nincs ott a WordPad. Ezt a buildet a Canary csatornán tesztelik, ami a Windows Insider program egy korai állomása, vagyis a nagyközönségnek még mindig nem kell elbúcsúznia WordPadtól, de a módosítás azt jelzi, hogy már ketyeg az óra.

A szoftver nyugdíjazását beharangozó közleményükben a redmondiak korábban azt írták, hogy a WordPad egy "elavult" funkció, ezért először a frissen telepített Windowsból tüntetik el, később pedig egy frissítéssel a többi felhasználónál is törölni fogják. A Microsoft azt javasolja, hogy a továbbiakban a Wordot használjuk, ami ugyebár egy fizetős program, így aki a jövőben is ingyen szerkesztene szöveges dokumentumokat, annak csak az olyan külsős fejlesztésű alternatívák maradnak, mint a LibreOffice Writer vagy a Google Docs.

Hogy mikor lép életbe  a változtatás, azt nehéz megmondani, de a Canary csatornától számítva akár hónapokba is beletelhet, mire a fejlesztők a Windows nyilvános kiadásában is élesítenek egy-egy tesztelt változtatást. Érdekesség, hogy végül a 26040-es Build tüntette el a szintén halálra ítélt Cortana asszisztenst is, ennek helyét viszont időközben a jóval többre képes Copilot vette át.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.