Hirdetés

A Mozilla összeszedte, milyen trükkökkel tukmálja ránk az Edge böngészőt a Microsoft



|

Beszédes kimutatással állítja pellengérre a redmondiakat a Firefox fejlesztője.

Hirdetés

Ha a Statcounter aktuális statisztikai adataira tekintünk, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a böngészők piacát a Chromium motor uralja, amely a 64,38%-os részesedést élvező Chrome és az 5,35%-on álló Edge mellett további több mint 5%-ot hasít ki a teljes tortából az Opera (2,56%) és a Samsung Internet (2,55%) révén.

Ebben az ellenszélben igyekszik érvényesülni a nyílt forráskódú, 3,3%-os részesedéssel bíró Firefox, amely a Mozilla Alapítvány kezelésében dacol a konkurensekkel, most pedig egy kutatásban hívta fel a figyelmet arra, hogy az Edge mögött álló Microsoft milyen piszkos trükkökkel nyomja el a vetélytársakat.

Az alapítvány által szponzorált vizsgálatot Nagy-Britanniában hajtotta végre két szakértő, a kognitív tudományokban doktorált Dr. Harry Brignull és Cennydd Bowles, aki a rangos Fullbright Visiting Scholar program tagjaként technológiai etikával kapcsolatos kérdésekre szakosodott.

Hirdetés

74 oldalas jelentésükben a szakemberek arra jutottak, hogy a Microsoft cseppet sem játszik tisztán az Edge népszerűsítésekor.

"A Microsoft káros előválasztásokat, vizuális beavatkozásokat, trükkös megfogalmazásokat és álcázott hirdetési mintákat vet be a felhasználók választásának befolyásolására. A Microsoft káros gyakorlatai miatt a felhasználók nem tudnak alternatív böngészőt letölteni, telepíteni, használni vagy alapértelmezettként beállítani anélkül, hogy beavatkozásra kerülne sor."

- foglalják össze a kutatók, akik Windows 10 Home, Windows 11 Pro és Windows 11 Home Insider Preview Version operációs rendszereken mérték fel a szabad böngészőválasztás gyakorlati kivitelezését. Brignull és Bowles a részletekbe is belementek, melyek alapján a redmondiak változatos eszköztárral próbálják a saját browserük felé terelni az embereket.

A bevett módszerek közé tartoznak például az előre bepipált opciók az Edge alapértelmezett böngészőként való megtartására, a szürke színek használata azoknál a pipálható dobozoknál, ahonnan a vállalat szeretné elterelni a figyelmet, valamint a kéretlen üzenetek is, amelyek a szoftver használatáról győzködik a közönséget. A kutatás emellett felhívja a figyelmet rá, hogy maga a Bing kereső is képes érzékelni, ha nem az Edge-ről használjuk, és aktívan kampányol a microsoftos alternatíva javára. Mindezt kiegészítik a Windowsba épített felugró ablakok, amelyek azt sugallják, hogy csak az Edge biztonságos.

A jelentés arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a Microsoftnak többet kellene tennie a szabad böngészőválasztás garantálásáért, amennyiben pedig a cég nem teszi ezt meg, törvényhozói beavatkozásra van szükség. A jó hír, hogy ebben a kérdésben az Európai Unió már valamelyest előrébb jár a brit reguláknál, a március 6-i türelmi idővel hatályba lépő Digitális piacokról szóló jogszabály ugyanis előírta, hogy a Windows felhasználók végre letörölhessék az Edge-t.

A Microsof megkérdőjelezhető böngészős praktikái egyébként legutóbb mindössze néhány napja kaptak nagyobb figyelmet annak apropóján, hogy az Edge látszólag önhatalmúlag térített el néhány Chrome felhasználót. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.