Hirdetés

A Samsung áremelése drágíthat tovább mindent, amiben processzor van



|

A legnagyobb versenytársnál tovább kitartott, de idén a Samsung is jelentősen drágábban adja a partneri megrendelésre gyártott chipjeit.

Hirdetés

A technológia világát és a chipgyártást az utóbbi években korlátozó és drágító gazdasági folyamatok továbbra sem látszanak enyhülni, az elengedhetetlen elektronikai alkatrészek gyártásának egyre növekvő költségeit pedig újabb gyártó kezdi el tovább gördíteni. A Bloomberg beszámolója szerint a Samsung is elkezdte értesíteni a partnereit egy 2022-ben esedékes áremelésről.

A koreai cég a TSMC legnagyobb riválisa az olyan cégek chipekkel történő kiszolgálásában, mint a legnépszerűbb androidos telefonok processzorait tervező Qualcomm, vagy épp az Nvidia. Így ebben a szegmensben versenyelőnyt is jelenthetett, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company szolgáltatásai már tavaly is drágultak egyszer, nagyjából 10-20 százalékkal, ezt pedig idén egy újabb 5-8 százalékos, 2023-tól érvényes áremeléssel tetézték.

Hirdetés

Az üzleti lap forrásai szerint viszont mostanra a Samsung számára is túlságosan nagynak bizonyultak a koronavírus-járvány, a drágább szállítás, az infláció, és az orosz-ukrán háború miatt akár 30%-kal is is megnövekedett gyártási költségek. Ezért nemrég a legnagyobb dél-koreai vállalat is felvette a kapcsolatot a megrendelőivel, hogy a 2022 második felében esedékes rendeléseik kapcsán átlagosan 15-20 százalékkal magasabb árakon történő teljesítésről tárgyaljanak. A Bloomberg szerint az általános chiphiány miatt a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy az áremelés miatt lemondják a rendeléseiket.

Ugyan a fogyasztói kereslet kezd visszaesni az okostelefonok és a kisebb mértékben a számítógépek terén is, viszont az üzleti felhasználók részéről rengeteg új eszköz beszerzésére számítanak a pénzügyi elemzők. Így a chipgyártási kapacitásra továbbra is nagy szükség lehet, ami jó hír leget a Samsungnak is, ami az elkövetkezendő években a piacvezető TSMC-t is szeretné megelőzni a legfontosabb vevők kiszolgálásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.