Hirdetés

A Samsung reagált a Space Zoom funkcióval kapcsolatos botrányra



|

Meg is magyarázta, meg nem is a Samsung, hogy miért fotóznak ott is Holdat a Galaxy S-készülékek, ahol semmi sincs.

Hirdetés

A napokban egy redditezőnek sikerült bebizonyítania, hogy a Samsung Space Zoom funkciója úgy lő lélegzetelállító képeket a Holdról, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével más fotókról származó részleteket másol az általunk lencsevégre kapott kompozícióra, még akkor is, ha azon igazából nem is a Hold, hanem csak egy arra hasonlító, szándékosan elhomályosított paca látható.

Az ügyből egész komoly botrány kerekedett, annak ellenére, hogy ez eddig sem volt titok, hiszen a Medium például már 2021-ben is cikkezett róla, illetve manapság már szinte minden csúcstelefon hasonló MI-trükköket alkalmaz a fényképek kicsinosításához. A Samsung tehát megtehette volna, hogy hallgat, ám végül mégis megszólalt az ügyben, igyekezve magyarázni a bizonyítványt.

Hirdetés

A gyártó ugyanakkor nem vitte túlzásba a próbálkozást, mivel a vonatkozó blogposztban megosztott cikk a The Verge szerint csak egy tavaly megjelent koreai leírás angol nyelvű fordítása. Az anyag pedig hiába részletezi hosszasan a Space Zoom működését, éppen a felvételek készítésének azon a fázisánál fogalmaz elnagyoltan, amikor megtörténik a "varázslat", vagyis a fotók feltuningolása.

"A több képkockás feldolgozás után a Galaxy kamera tovább használja a Scene Optimizer mélytanuláson alapuló MI részletjavító motorját, hogy hatékonyan megszüntesse a maradék zajt és még tovább javítsa a kép részleteit."

- írja a Samsung arról, hogy miként kerülnek gyönyörű, éles részletek a fotózott Hold felületére, ami lényegében csak a megismétlése annak a hivatalos magyarázatnak, amit eddig is ismertünk. A gyártó azt is leírta, hogy a Space Zoom legalább 25-szörös ráközelítésnél aktiválódik, és 10 fotó kombinálásával igyekszik csökkenteni a zajt, az elmosódás ellen pedig a Zoom Lock nevű megoldással küzd.

A koreaiak most a Scene Optimizer fejlesztését ígérik, hogy az jobban különbséget tudjon tenni a tényleges Hold és az arra hasonlító objektumok között. Magyarán a Samsung szeretné elkerülni, hogy a mostani botrányt kiváltó kísérletek szülessenek, amelyek emlékeztetik a publikumot, hogy a Space Zoom nem a ténylegesen rögzített felvételből, hanem egy adatbázis segítségével készíti el a gyönyörű Hold-fotókat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.