Hirdetés

A virtuális valóságban és a színházakban is kapóra jöhet a Disney csodapadlója



|

Különös futópad készül a Disney színfalai mögött.

Hirdetés

Az 1955-ben született Lanny Smoot neve mifelénk talán nem sokaknak cseng ismerősen, holott az amerikai mérnök tiszteletre méltó karrierrel büszkélkedhet, melynek során előbb 20 évet húzott le a Bellnél, az ezredforduló óta viszont a Disney-nek dolgozik, ahol több mint 100 szabadalmat alkotott, javarészt vidámparki attrakciók speciális effektjeihez kötődően.

Smootnak így olyan vívmányokat köszönhet a vállalat, mint a Star Wars BB-8 droidjának hajtásrendszere, számos Kísértetkastély rémisztő jelenetei vagy a Star Wars: Galactic Starcruiser program megdöbbentően élethű fénykardjai. A hivatalosan a Disney "Imageneer" titulusát viselő legendát nemrég a legnagyobb amerikai feltalálók hírességcsarnokának tagjává avatták, ebből az alkalomból pedig egy ütős kísérleti technológiát mutatott meg a világnak.

Hirdetés

A Disney Smoot elismerése apropóján osztotta meg az alábbi videót, amelyben a mérnök műhelyébe nyerhetünk bepillantást és röviden megismerhetjük a munkásságát, 3:13-tól pedig egy apró egységekből álló, padlószerű felületet is láthatunk, ami valójában egy spéci futópad és futószalag is egyben.

A HoloTile néven prezentált találmány különlegessége, hogy egyszerre több ember mozgását is képes kezelni, így például a virtuális valóságban lehetővé teheti, hogy párhuzamosan több résztvevő ugyanabban a térben eltérő irányokba tartson. Ez viszont még nem minden, a technológia ugyanis akár tárgyak mozgatására is alkalmas, amit Smoot saját magán prezentált egy széken ülve, olyan hatást keltve, mintha csak egy kísértet rángatná ide-oda.

Akármilyen menő is a HoloTile, a sokoldalú padló valószínűleg sosem lesz megvásárolható termék, viszont a Disney vidámparki élményeihez nagyban hozzájárulhat, legyen szó VR-programokról, tematizált élményvasutakról vagy színpadi produkciókról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.