Hirdetés

Asus ZenFone 7 Pro teszt - trükkös tégla



|

Nem filléres, cserébe nem is próbált spórolni az Asus a ZenFone 7 Pro-n, kérdés, hogy egyetlen, látványos trükk plusz az erős belső elegendő-e az áttöréshez és a sikerhez.

Hirdetés

Nehéz. A ZenFone 7 Pro nem próbál meg kicsi és könnyű, észrevétlen mobil lenni a kezedben, de ez nem is lenne egyszerű neki, hiszen az átfordulós Flip Kamera láttán mindenki kíváncsian és mosolyogva igyekszik közelebbről is szemügyre venni a különc telefont.

Az Asusnak éppen ez volt a szándéka, hogy egy látványos és talán könnyedén magyarázható előnnyel járó egyedi funkcióval felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy nem csupán az Apple-Samsung-kínai gyártók háromszögben lehet mozogni a mobilok világában.

Hirdetés

A telefont múlthéten már bemutatták - ahogy arról mi is részletesen beszámoltunk - , nekünk pedig lehetőségünk nyílt alaposabban is letesztelni a Pro modellt.

300-ért a csúcsra

A ZenFone 7 Pro az abszolút csúcskategóriás mobiltelefonok világában próbál szerencsét és ha innen nézzük felépítését, a 300 ezer forint még nem is olyan vészes. Ennyi pénzért a ma kapható legerősebb alapokat veheted a kezedbe: Snapdragon 865+ SoC, 8 GB RAM, 256 GB tárhely és természetesen az elmaradhatatlan 5G (mmWave nélkül). A kijelző sem hagy maga után kivetni valót, ugyanis a 6,67 colos, 20:9-es, 2400×1080 FHD+ AMOLED panel HDR10+-kompatibilis, 90 Hz-en frissít és 200 Hz-en mintavételezi az érintéseket. A képminőség nagyon jó, napfényben is szuperül látható a kép és a színekkel sem volt gondunk. A 90 Hz-es frissítésnél ma már van jobb, de ez még ideális kompromisszum, ráadásul a szoftver képes automatikusan változtatni a frissítést is. Szintén sokaknak fog tetszeni, hogy a kijelzőt nem zavarja meg sem notch, sem káva, sem pedig kameralyuk. A telefon előlapját Gorilla Glass 6, a szintén üveg, 14-rétegű hátlapját pedig Gorilla Glass 3 védi. Utóbbiból következhetne a zsinórnélküli töltés, de ilyet nem kapsz.

Flip kamera akcióban

Az Asus új csúcsmobilján a legfrissebb Android fut, a kezelőfelületet pedig csak minimálisan egészítette ki a gyártó néhány extrával. A sebességre nem lehet panaszod, minden repül ezen a mobilon, legyen szó tesztprogramról, játékról, vagy komolyabb felhasználói szoftverről. A kezelőfelület nem akadozott és nagy megelégedésünkre fagyásokkal sem találkoztunk.

A kameravezérlő applikáció természetesen teljesen egyedi. A Flip Camera modulon 3 szenzor található, amelyek közül a főkamera egy széleslátószögű Sony IMX686 szenzoros (64 MP, Quad Bayer) lencse, az ultraszéles látószögű szintén Sony, de IMX363 (12 MP, dual pixel), míg a telekamera 8 MPixeles (3×-os optikai zoom). A szoftverben számtalan üzemmód elérhető, emellett pedig ötletesen tudod kezelni a forgó kameramodult. Például előre beállíthatsz fix szögeket - a léptetőmotor akár 0,5 fokonként is képes mozdulni. A kamerák közti váltás is egészen gyors és a népszerű lassított mód, a time lapse, a HDR, a 4K@60 FPS, a Google Lens, illetve a beauty selfie üzemmódok mellett 8K@30 FPS-re is válthatsz. Az optikai képstabilizálás egészen jó, a videó közben elérhető elektronikus megoldás pedig úgyszintén kapóra fog jönni. A teszt során a rossz fényviszonyok mellett készített képeknél még akadt látható zaj, néhány selfie-módban lőtt képnél az effektek sem stimmeltek, továbbá az objektumkövetéses üzemmódnak egy hintázó gyerekkel meggyűlt a baja. Ugyanakkor a Flip kamerának vagy egy óriási előnye, és itt nem arra gondolunk, hogy sok kíváncsi tekintetet vonz. Ez nem más, mint az a tény, hogy a hátlapi kameratulajdonságokkal megegyező kamerás képességeket kapsz az előlapon is - márpedig erre semelyik másik telefon nem képes.

Amiért szerethető

A Flip kamera csoportselfie-knél komoly fegyvertény: ilyen jó minőségű képeket más kamerával nem fogsz lőni. Pedig a csúcskategóriában van ennél jobb kameramodullal szerelt készülék, ám legyen szó bármelyikről is, az előlapi szekciók messze vannak ettől a minőségtől.

A biometrikus azonosításnál a ZenFone 7 Pro arcfelismerést kezel és az oldalsó gombon ujjelnyomatot is érzékel - mindkettő megbízható és egészen gyors is. A Flip modul megnyugtatóan masszív és gyors is, a kameraszoftver pedig szépen kezeli az ebből eredő extra funkciókat. A sebesség első osztályú, ahogy a kijelzővel is maximálisan elégedettek voltunk. Az Androidot kiegészítő funkciók közül a játékok alatt elérhető Game Genie hasznos extrákat ad, az oldalgomb programozhatósága pedig kedves gesztus (és ha megszokod, igen hasznos is lehet).

A ZenFone 7 Pro 5000 mAh-s akkumulátora óriási, ráadásul a QC 4.0 kompatibilis töltés igen gyors is tud lenni. A teszt során az üzemidővel teljesen elégedettek voltunk: bár 5G-s hálózatra nem kapcsolódtunk, azért a 2 napos üzem könnyedén összejött még rengeteg fényképezés és jó sok Youtube+játék mellett is. A töltésnél is igyekeztek extra szoftveres funkciókat bevezetni. Például a telefon a beállított ébresztő alapján tölti fel szép lassan, éjszakánként a telefont, a nem használt appokat hibernálja, csak meghatározott kapacitásig tölti az akkut (pl. 80-90%) stb.

Az apróságoknak is lehet örülni: például a telefon alján ott az értesítési LED, a sztereó hangszórók pedig - ha nem is szólnak gyönyörűen - legalább hangosak. Drága telefonról lévén szó, elvárható némi extra kedveskedés is, és ez sem marad el: az elegáns dobozban nem csupán egy átlátszó keménytok, hanem egy strapabíró, vastagabb védőtok is rejtőzik, amelyen egy kapcsoló is van, ami fixálja a kamerát, hogy az ne tudjuk kinyílni. Ezt amúgy a telefon érzékeli is és szól, ha ezt bekapcsoltad. Szintén a kamerát védi a beépített gyorsulásérzékelő: a telefon azonnal érzékeli zuhanást és egy pillanat alatt berántja a kamerát, hogy az lehetőleg ne sérüljön. Teszteltük: működik!

Végül a dobozban lapuló Type-C-s PD-töltőt említenénk pozitívumként: ez 30 wattos és a lehető leggyorsabb töltést (Asus Hyper Charge, 30W) támogatja, amire a ZenFone 7 Pro képes - egyre több az olyan gyártó, ahol az ilyenért külön pénzt kérnek.

Ami hiányzik

Azért a ZenFone 7 Pro nem tökéletes készülék, van néhány olyan funkció, aminek hiányára többen felkapják a fejüket. Sajnos zsinórnélküli töltés nincsen és a vízállóság is teljesen hiányzik. A jack csatlakozónak sem maradt hely és Type-C-jack átalakító sincsen a dobozban. A fotós képességek egy-egy hibáját még könnyedén kijavíthatják szoftveresen, és erre szükség is van, mert több beállításnál is hibázott a kamerás részleg. Széleslátószögnél hiába a selfie-mód vagy egyéb beállítások, a széleken torzított képeket kaptunk, rosszabb fényviszonyok mellett rengeteg a zaj és könnyen elmosódott képekkel telhet meg a tárhelyed, valamint több üzemmódban is a kép elkészültét követően másodpercekig várnunk kellett, mert előnézet helyett "processing" feliratot kaptunk csupán. A jó hír, hogy várhatóan már a teszt megjelenését követő 1-2 napban érkezik egy nagyobb frissítés a telefonra, amely az előzetes információk alapján a kamerarészleg hibáit hivatott javítani.

A szoftveres javítanivalókon, finomhangoláson felül egy valamit sajnos frissítéssel nem lehet orvosolni: a ZenFone 7 Pro nehéz, méghozzá érezhetően súlyos. A 230 gramm tekintélyes súly, szinte az összes mai csúcsmobil ennél könnyebb (a Note20 Ultra is), nem is beszélve a 9,6 mm vastagságról, amire ugyebár még rájön a tok vastagsága is.

Verdikt

A ZenFone 7 Pro nem csupán különc telefon, de sok tekintetben valóban prémium és jó mobil. De beszéljünk kicsit a telefon áráról: 300 ezer forint nagyon sok pénz egy telefonért, aminek a hátlapján nincsen alma vagy a nevében nincs "Note". Ahhoz, hogy érezhető mennyiségű vásárlót győzzön meg az Asus a ZenFone 7 Pro létjogosultságáról, vagy alacsonyabb ár kell (bár tény, hogy a belső hardver abszolút felsőpolcos léte mellet ez az ár elfogadható), vagy masszív marketing-hadjárat, ami meggyőzi az embereket arról, hogy a Flip kamera a mobiltelefon-evolúció következő fontos állomása, amire mindenkinek megéri váltania. Ez nem lesz egyszerű menet, már csak azért is, mert erre ezt az evolúciós lépcsőfokot a Xiaomi kijelző alatti kamerája is magáénak szeretné tudni.

Asus ZenFone 7 Pro teszt: a trükkös tégla

Ár: 299 990 Ft
A ZenFone 7 Pro nem csupán különc telefon, de sok tekintetben valóban prémium és jó mobil.
  • Snapdragon 865+ SoC
  • 8 GB RAM, 256 GB tárhely (bővíthető)
  • Super AMOLED 6,67", 90 Hz, HDR10+, FHD+
  • 5G-modem, Wi-Fi 6
  • Gorilla Glass 6 védelem
  • 1008/3414 pont GeekBench 5
  • 13 768 pont PCMark Work 2.0
  • 7841 pont 3DMark SlingShot Extreme ES 3.1
  • 64+12+8 MP Flip Camera
  • Type-C port
  • 5000 mAh akkumulátor
  • 30 W Hyper Charge gyorstöltés
  • Csomag tartalma: 2 tok, 30W gyorstöltőfej
PRO
  • Csúcskategóriás SoC
  • Elegendő RAM, bővíthető, gyors tárhely
  • 90 Hz-es Super AMOLED kijelző lyuk/notch/káva nélkül
  • 3-szenzoros Flip Kamerarendszer
  • Letisztult Android kezelőfelület
  • 5G, Wi-Fi 6
  • Óriási akkumulátor, QC 4.0 gyorstöltés, 2 napos üzemidő
Kontra
  • Nem vízálló
  • Nincsen jackcsatlakozó
  • Szoftveresen javítandó kamerahibák
  • Nincsen zsinórnélküli töltés
  • Nehéz és nagy
  • Erős konkurrencia
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7136
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Asus ZenFone 7 Pro teszt: a trükkös tégla
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-08-31 21:20:30
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/Phone/ZenFone-7-Pro-ZS671KS/Features
    [gameinfo_tags] => asus, zenfone, 7, mobil, telefon, flip, kamera, 5g, android, okostelefon, teszt
    [gameinfo_url] => asus-zenfone-7-pro-teszt-a-trukkos-tegla
    [gameinfo_pro] => Csúcskategóriás SoC
Elegendő RAM, bővíthető, gyors tárhely
90 Hz-es Super AMOLED kijelző lyuk/notch/káva nélkül
3-szenzoros Flip Kamerarendszer
Letisztult Android kezelőfelület
5G, Wi-Fi 6
Óriási akkumulátor, QC 4.0 gyorstöltés, 2 napos üzemidő
    [gameinfo_kontra] => Nem vízálló
Nincsen jackcsatlakozó
Szoftveresen javítandó kamerahibák
Nincsen zsinórnélküli töltés
Nehéz és nagy
Erős konkurrencia
    [gameinfo_data] => Snapdragon 865+ SoC
8 GB RAM, 256 GB tárhely (bővíthető)
Super AMOLED 6,67", 90 Hz, HDR10+, FHD+
5G-modem, Wi-Fi 6
Gorilla Glass 6 védelem
1008/3414 pont GeekBench 5
13 768 pont PCMark Work 2.0
7841 pont 3DMark SlingShot Extreme ES 3.1
64+12+8 MP Flip Camera
Type-C port
5000 mAh akkumulátor
30 W Hyper Charge gyorstöltés
Csomag tartalma: 2 tok, 30W gyorstöltőfej
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
        )

    [gameinfo_price] => 299 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A ZenFone 7 Pro nem csupán különc telefon, de sok tekintetben valóban prémium és jó mobil.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenfone-7-pro-teszt-a-trukkos-tegla-7136.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Csúcskategóriás SoC
            [1] => Elegendő RAM, bővíthető, gyors tárhely
            [2] => 90 Hz-es Super AMOLED kijelző lyuk/notch/káva nélkül
            [3] => 3-szenzoros Flip Kamerarendszer
            [4] => Letisztult Android kezelőfelület
            [5] => 5G, Wi-Fi 6
            [6] => Óriási akkumulátor, QC 4.0 gyorstöltés, 2 napos üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Nem vízálló
            [1] => Nincsen jackcsatlakozó
            [2] => Szoftveresen javítandó kamerahibák
            [3] => Nincsen zsinórnélküli töltés
            [4] => Nehéz és nagy
            [5] => Erős konkurrencia
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.