Hirdetés

Az Apple kitalálta, miként lehet gesztusokkal vezérelni az AirPods-füleseket



|

Mesterséges intelligencia és szenzorok együttműködése biztosítaná a láthatatlan kezelőfelületet.

Hirdetés

Az ember azt gondolhatná, hogy egy vezeték nélküli fülesből nem sok mindent lehet kihozni a hang továbbításán túl, az Apple-féle AirPodsok kapcsán viszont évek óta pletykálják, hogy idővel olyan egészségügyi funkciókkal gazdagodhatnak, mint a lázmérés, vagy a hallásunk állapotának felmérése.

A távolabbi jövő pedig további izgalmakat tartogathat, amiről ezúttal a cupertinóiak egy nemrég elfogadásra került szabadalma árulkodik.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál 11.704.592 B2 sorozatszám alatt iktatott megoldás lényege, hogy egy hordható eszköz különböző szenzorok és némi mesterséges intelligenciás varázslat segítségével lenne képes érzékelni a felhasználó gesztusait, amelyeket aztán utasításokká fordíthatna le.

A dokumentáció ugyan nem említi konkrétan az AirPodsot, példaként viszont visszatérően a füleseket és fejhallgatókat hozza, így nem túl merész tipp, hogy az Apple elsősorban ezt a termékcsaládot tartotta szem előtt a levédetett koncepció kiagyalásakor. A leírás alapján a cupertinóiak például hang-, fény-, vagy gyorsulásérzékelők adatait kombinálnák az MI-vel, amely a felhasználói szokásaiból tanulva detektálná a gesztusokat.

A megoldás előnye, hogy nincs szükség drága és sok helyet foglaló érintésérzékeny felületekre, a több szenzorra való alapozás pedig pontosabbá teszi a felismerést. Például ha csak egy fényérzékelőre alapozunk egy olyan parancsot, amely a zene megállítását célozza, könnyen előfordulhat, hogy egy árnyékot vető testtartás hibás utasítást küld az eszköznek. Ha viszont a mikrofon, a gyorsulásmérő,  egy fényérzékelő és az MI is benne van a képletben, nagy bizonyossággal kikövetkeztethető a felhasználó valódi szándéka.

Természetesen továbbra is igaz a szabadalmakkal kapcsolatos tény, hogy az Apple jóval több technológiát védet le, mint amennyit végül alkalmaz, de nem kizárható, hogy egyszer élesben is viszontláthatjuk a "Gépi tanuláson alapuló gesztusfelismerés" néven futó elképzelést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.