Hirdetés

Az emberiség üzenetet kapott a Marsról



|

Szerda este három rádióállomás is észlelte a különös adatcsomagot.

Hirdetés

Egyelőre még nem kell riadóztatni Will Smith-t A függetlenség napja című filmből, a földönkívüli invázió ugyanis még nem indult meg a bolygó ellen. A május 24-én érkezett üzenet azonban valódi, igaz, nem E.T.-től vagy Űrlordtól származik.

Az üzenetet az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondája lőtte át a Földre, annak a tartalmát azonban földi művészek és tudósok állították össze.

Hirdetés

A Marsról érkezett jelcsomag ugyanis egy különleges kísérlet része, amit azért végeztek el, hogy megvizsgálják, mi történne, ha valóban befutna egy intergalaktikus "telefonhívás" egy földönkívüli civilizációtól.

Az üzenetet három rádióállomás is fogadta szerda este, az üzenet tartalmát képező fájlokat pedig egy dedikált szerverre töltötték fel, aminek az a szerepe, hogy a potenciálisan az idegenektől érkező kódolt információk megfejtésén bárki dolgozhasson.

A projektnek saját Discord-szervere is van - amit remélhetőleg nem az általunk is megénekelt, fura captcha véd - ahol már zajlik az üzenetek dekódolása. Az adatcsomagot úgy állították össze, hogy annak visszafejtéséhez több szakma képviselőinek az összefogására is szükség legyen. Az ESA kutatói felhívják az önjelölt kódfejtők figyelmét, hogy az állományok elemzéséhez nem árt némi informatikai tudás.

A SETI Intézet munkatársa, Franck Marchis rámutatott, hogy annak elenére, hogy az emberiség hat évtizede kutat a földönkívüli élet nyomai után, még nem merült fel annak a kérdése, hogy mi történne, ha rátalálnánk annak a bizonyítékára, hogy az emberiség nincs egyedül a világegyetemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.