Hirdetés

Az Instagram ki fogja takarni a privátban küldött pucér fotókat



|

A fiatalok védelme érdekében vezetik be az intézkedést.

Hirdetés

Habár az utóbbi években a kínai TikTok tömegesen csábította át a 18 év alatti felhasználókat, az Instagram továbbra is népszerű a fiatalok körében,  miközben a Metához tartozó egykori képmegosztót gyakran éri az a kritika, hogy ártalmas a tinédzserek lelki egészségére és az algoritmusával népszerűsíti a kiskorúak szexualizálását, kiszolgáltatva őket a hálózaton portyázó pedofiloknak.

Az üzemeltető az elmúlt években több szülői felügyeleti eszközt is bevezetett, hogy ellensúlyozza a vádakat, most pedig további funkciókkal próbálja javítani a renoméját.

Az Instagram a saját blogján jelentette be, hogy új megoldásokat tesztel a 18 év alattiak védelmére, köztük a privát üzenetben küldött pucér fotók automatikus elhomályosításával. A fogadó fél ilyenkor csak egy felismerhetetlen előnézeti ábrát kap majd, amire rákattintva megnézheti a tényleges képet.

Hirdetés

A platform ezzel párhuzamosan egy figyelmeztetést is küld arról, hogy nem muszáj reagálni a felvételre, illetve egy gyorsgomb is rendelkezésre fog állni a feladó azonnali blokkolására.

A közösségi oldal leírása alapján az új funkció nemcsak a fotók puszta látványától szeretné megóvni a kiskorúakat, hanem az úgynevezett "sextortion" bűncselekményektől is. Ezek elkövetői pucér képeket csalnak ki az áldozatuktól, majd zsarolni kezdik annak nyilvánosságra hozatalával. Egy ilyen ügyben nemrég ítéltek el két nigériai férfit, akiknek a tevékenysége egy 17 éves michigani tinédzser öngyilkosságához vezetett.

Az egyelőre nem ismert, mikor élesedik a meztelen felvételek automatikus kitakarása, de az Instagram közölte, hogy minden 18 év alatti felhasználónál alapértelmezetten be fogják kapcsolni a funkciót, a felnőtteket pedig értesítésben ösztönzik erre. A védelem a pucér képek küldésére is kiterjed: a rendszer ilyenkor figyelmeztetni fogja a feladót, hogy gondolja át a dolgot, illetve lehetőséget biztosít majd a kép utólagos visszavonására, ez azonban nem akadályozza meg, hogy a fogadó fél addigra mentést készítsen a felvételről.

Az Instagram emellett egy olyan technológián is dolgozik, amely különböző indikátorok alapján segít azonosítani a szexuális zsarolásokban részt vevő fiókokat, az ennek gyanúját felvető profiloknál pedig el fogja rejteni az üzenetküldés gombját, ha azok egy tinédzser fiókját látogatják meg. Idegenek már most sem küldhetnek üzenetet 18 év alattiaknak a közösségi oldalon, a sextortion-gyanús kontaktoknál viszont akkor is letiltásra kerül a funkció, ha az illetők már ismerősök a platformon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.