Hirdetés

Az Nvidia saját támadással vágott vissza a hackereknek



|

Ugyan az eredeti kibertámadás eredményét nem tudta semlegesíteni az Nvidia, ügyesen próbálták hatástalanítani az őket meghackelő bűnözőket.

Hirdetés

Pénteken jelentek meg az első hírek arról, hogy az Nvidiát komolyabb hackertámadás érte, az 1 TB-nál is több kimentett céges adatot tartalmazó csomagban megtalálható volt számos munkatárs jelszava, illetve a támadók állítása szerint a cég készülő RTX videokártyáiról is szereztek információkat.

A sikeres támadással kérkedő - és váltságdíjat követelő - kiberbűnözők nem sokkal később viszont már arról panaszkodtak, hogy az Nvidia munkatársai hatoltak be engedély nélkül az ő rendszerükbe.

Hirdetés

A GPU-gyártás mellett is sok területen, köztük a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia tekintetében is aktív cégnél az a praktikus megoldási ötlet jelent meg, hogy távolról titkosítják a tőlük elemelt adatokat. Mivel a hackerek továbbra is csatlakozva voltak az Nvidia munkahelyi hálózatához egy VPN-en keresztül, a videokártya-gyártó részéről nem kellett semmilyen hátsó ajtót kihasználni ahhoz, hogy a támadók számítógépéhez - illetve a támadáshoz használt virtuális géphez - hozzáférjenek engedély nélkül.

Az ötletes ellencsapás annyiban hatástalannak bizonyult, hogy a hackerek állításuk szerint készítettek biztonsági másolatot az ellopott adatállományról, így tulajdonképpen felesleges volt az eredetik titkosítása.

A támadást magára vállaló Lapsus$ hackercsoport egyébként korábban megtámadott brazil és portugál állami szervekhez tartozó informatikai rendszereket, egy portugál sajtócéget, illetve a videojátékipar szereplői közül az Electronic Artsot is. Azt nem tudni, hogy bármelyik akciójukból sikerült-e váltságdíjat szerezniük, de egyelőre úgy tűnik, az Nvidia nem szeretne fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.