Hirdetés

Az Oculus atyja gyilkos katonai drónokat fejleszt



|

Palmer Luckey vállalata korábban csak bizonyos objektumok felismerésére és a megfigyelésre koncentrált. Most már likvidálni is tudnak célpontokat.

Hirdetés

Az Oculus alapítója, Palmer Luckey mostanában félretette a VR-t és inkább a hadviselésre koncentrál. Luckey korábban egy bohókás üzletemberként mutatkozott be a világnak, amióta azonban az Anduril nevű vállalattal például az amerikai határ védelmét segíti, egészen más kép kezd kialakulni róla.

A korábban csak megfigyelésre és objektumok azonosítására fókuszáló cég most az első igazi fegyverét is bemutatta.

A Loitering munitions egy olyan pilóta nélküli rendszer, amit eredetileg légi elhárításra találtak ki. A mechanikát már az 1980-as évek óta alkalmazzák, akkor azonban még kevés helyzetben volt bevethető és költségesnek is számított. Itt jön képbe Luckey vállalata, és az Altius nevű drónjuk, ami már sikeresen vizsgázott az amerikai határvédelemben.

Hirdetés

Az Anduril által most bejelentett, felturbózott Altius már nem csak megfigyel, hanem öngyilkos drónként célpontok likvidálására is alkalmazható, és sokkal olcsóbb, mint a korábbi módszerek. A vállalat nem ment bele részletesebben abba, hogyan működik az Altius célzórendszere, egy blogbejegyzésben mindössze annyit írnak, hogy önállóan képesek működni és egy kezelő személy több eszközt is irányíthat. Elárulták továbbá, hogy a drónok több keresőmechanikával és különböző robbanófejjel is szerelhetők.

Ezekből nem derül ki, hogy a fegyver képes-e önállóan meghozni a döntést, hogy likvidálja-e az előtte lévő célpontot vagy ehhez mindenképpen emberi beavatkozás kell. Ezek az eszközök sok kérdést felvetnek, amit a hasonló fegyverek gyártóinak rövidesen meg kell válaszolniuk, hiszen egyre több ilyen, és ehhez hasonló gép tűnik fel a világ több pontján, például az orosz-ukrán háborúban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.