Hirdetés

Az OpenAI fejese szerint ebben rejlik a mesterséges intelligencia igazi veszélye



|

Sam Altman nem vitatja, hogy komoly kockázatokat tartogat a körülrajongott technológia.

Hirdetés

Kevés téma foglalkoztatja manapság annyira a nyilvánosságot, mint a mesterséges intelligencia, hiszen a ChatGPT 2022 őszi színre lépése óta óriási befektetések áramlanak a hasonló technológiákba, miközben csak találgatni lehet, milyen hatásai lesznek ennek a világra és a társadalomra, legyen szó a generatív modelleket kiszolgáló szerverparkok óriási energiaigényéről vagy a munkahelyeken bekövetkező változásokról.

A témáról természetesen a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI vezetőjének, Sam Altmannek is megvan a véleménye, aki nemrég maga is elismerte, hogy az AI korántsem veszélytelen műfaj, még ha nem is abban az értelemben, ahogy azt sokan gondolnák.

Hirdetés

Az OpenAI éléről egy őszi puccs során hirtelen eltávolított, majd oda a Microsoft hátszelével gyorsan visszasegített vezető egy dubaji nemzetközi konferencia, a World Governments Summit vendége volt, ahol egy videós bejelentkezésben szólított fel egy új, nemzetek feletti szabályozótestület létrehozására a mesterséges intelligenciában rejlő kockázatok miatt.

"Van benne néhány olyan dolog, amelyekről könnyű elképzelni, hogy tényleg elromlanak. És itt nem az utcán sétáló gyilkos robotok-féle irányra gondolok. Engem sokkal inkább a nagyon finom társadalmi félrecsúszások érdekelnek, amikor a társadalomban kerülnek ezek a rendszerek, és minden különösebb rossz szándék nélkül szörnyen rosszul alakulnak a dolgok."

- mondta az OpenAI vezérigazgatója, akik szerint ennek veszélye miatt nem kellene a piac szereplőire hagyni a terület szabályozását. A felszólalásról beszámoló Inc.com cikke alapján Altman kifejtette, hogy egyelőre az AI körüli viták fázisában vagyunk, amikor mindenki konferenciákat tart és sorban vetődnek fel a különböző ötletek, a következő néhány évben viszont el kell mozdulni egy olyan cselekvési terv irányába, amely az egész világ számára elfogadható.

A megfogalmazás azért is figyelemre méltó, mert egyébként a politika határozottan foglalkozik a mesterséges intelligenciával, így például az Európai Bizottság már 2021-ben előterjesztette az AI átfogó szabályozására szolgáló törvényjavaslatát. Erről végül decemberben jutott megállapodásra az Európai Parlament és a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács, az új regulák viszont jó eséllyel nem fognak 2025 előtt életbe lépni.  

Altman egyébként legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, amikor a januárban lezajlott davosi Világgazdasági Fórumon az atomenergia mellett tette le a voksát, amely szerinte klímabarát módon fedezheti a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligenciás szolgáltatások energiaszükségletét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.