Hirdetés

Az OpenAI ködösít a YouTube-videók felhasználása kapcsán, a videómegosztó fejese is üzent nekik



|

Nem tiszta, hogy az OpenAI új videós modelljéhez a YouTube anyagait is felhasználták-e.

Hirdetés

Lassan két hónapja már, hogy a ChatGPT chatbot és a DALL-E képgenerátor mögött álló OpenAI leleplezte a legújabb technológiáját, a meglepően élethű minőségű videók generálására alkalmas Sorát, amelyekkel egy azóta lezajlott vizsgálat alapján igencsak könnyű átverni az embereket.

A Microsoft több mint 10 milliárd dolláros befektetését is élvező cég az ebből eredő lehetséges visszaélések miatt egyelőre csak kiválasztott művészekkel és szakértőkkel teszteli a technológiát, most viszont  felvetődött egy újabb aggasztó kérdés, amire nem tudott, vagy nem akart egyértelmű választ adni az OpenAI.

A The Wall Street Journal Mira Muratival, a 2016-ban alapított cég technológiai igazgatójával készített videós interjút, amelyben az a kérdés is előkerült, hogy YouTube-videókat is használtak-e a Sora mögött dolgozó mesterséges intelligenciás modell betanításához, ám a vezető látszólag nem tudott konkrét választ adni erre.

Hirdetés

Az egyértelmű nyilatkozat hiánya miatt rögtön beindultak a találgatások, nemrég pedig maga Neal Mohan, a YouTube vezérigazgatója is megszólalt az ügyben. A platform 2023-ban kinevezett fejese a Bloombergnek nyilatkozva figyelmeztetéssel felérő üzenetet küldött az OpenAI-nak a videóik feldolgozása kapcsán.

"…amikor egy alkotó feltölti a kemény munkáját a platformunkra, vannak bizonyos elvárásai. Az egyik ilyen elvárás a szerződési feltételek betartására vonatkozik. Ez pedig nem teszi lehetővé, hogy például átiratokat vagy videódarabokat töltsenek le, ami így egyértelműen megsérti a szolgáltatási feltételeinket. Ezek az érvényes szabályok a platformunkon található tartalmakkal kapcsolatban."

- mondta a Mohan, félreérhetetlenné téve, hogy az OpenAI tilosban járna a YouTube-videók bárminemű felhasználásával a Sora trenírozása során. Az ügyhöz kapcsolódik, hogy a The Wall Street Journal egy másik jelentése alapján az OpenAI YouTube-videók szöveges átiratain is szeretné tökéletesíteni a ChatGPT következő generációs, GPT-5 nyelvi modelljét, ami a CEO szavai alapján szintén a platform szabályzatába ütközne.

A videók feldolgozása kapcsán ugyanakkor sokan rámutattak, hogy a YouTube-anyacég Google saját AI-megoldása, a Gemini is hasonló adatokat igényel, ám a videómegosztó első embere szerint ennek kiképzéséhez csak bizonyos feltöltéseket használnak, kizárólag az alkotók által megadott engedély alapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.