Hirdetés

Beperli Elon Musk az Open AI-t és Sam Altmant, jó oka van rá



|

A milliárdos szerint szerződésszegés történt, és most már pusztán a profitszerzés táplálja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket.

Hirdetés

Iszonyú gyors tempóban zajlik a köznyelvben mesterséges intelligenciának nevezett generatív algoritmusok térhódítása, amiben egyébként még Sam Altman, a ChatGPT mögött álló OpenAI vezetője is komoly kockázatokat lát. Gyakorlatilag a teljes techszektor AI-lázban ég, innovatív újdonságokon dolgozó startupok és több száz, vagy akár ezer milliárd dollár tőzsdei értékű vállalatok invesztálnak a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztésekbe az Nvidiától a Google-ön és a Microsofton át a Tencentig és Elon Musk cégbirodalmáig.

Musk amellett, hogy ringbe küldte az xAI fejlesztette Grok chatbotot, régóta szapulja is a konkurenseket, élen a ChatGPT-vel és az azt a világra szabadító OpenAI-jal. Most pedig szintet lépett, ami azt jelenti, hogy többé nem éri be kemény kritikával, hanem jog eszközével lépne fel a technológia úttörőivel szemben.

Hirdetés

A minap ugyanis a Tesla, a SpaceX és az X Corp. első embere beperelte Sam Altmant és Gregory Brockmant, velük együtt pedig az Open AI-t és a hozzá tartozó vállalatokat is, mondván, hogy figyelmen kívül hagyják a fejlesztések eredeti célját. Musk úgy gondolja, hogy teljesen mellőzik azon gondolatot, miszerint a mesterséges intelligencia fejlesztésének az emberiség javát kell szolgálnia ahelyett, hogy a profitszerzés a cél.

Musk egészen pontosan szerződésszegéssel, a bizalmi kötelezettség megszegésével, valamint tisztességtelen üzleti gyakorlatokkal vádolja az OpenAI-t, ezzel együtt pedig azt követeli, hogy a vállalat térjen vissza a nyílt forráskódú működéséhez, és nonprofit szervezetként folytassa a tevékenységét. A dél-afrikai milliárdos ezzel egyidőben azt szeretné, hogy az Open AI, az összes alperessel egyöntetűen, ne tudjon hasznot húzni a vállalat által pátyolgatott technológiából. Jelenleg ugyanis meglátása szerint kizárólag az OpenAI, valamint legnagyobb befektetője és partnere, a Microsoft ismeri a működését, a redmondiak pedig egy vagyont kereshetnek a GTP-4 monetizálása révén.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy a kereset nem nevezi meg a Microsoftot alperesként, vagyis a jelek szerint a Musk, aki társalapítója volt az OpenAI-nak, és 2018-ig az igazgatótanácsban ült, arra már nem vállalkozik, hogy közvetlenül a redmondiaknak is nekimenjen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.