Hirdetés

Beszélő humanoiddal teszteli India, hogy tudna-e embert küldeni az űrbe



|

Későbbre emberes küldetést is terveznek, ahol felhasználják a robotos út tapasztalatait.

Hirdetés

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) tavaly beírta magát a történelemkönyvekbe azzal, hogy sikeres landolást hajtott végre leszállóegységével a Hold felszínén. Ezzel a negyedik nemzet lett - egy hajszállal megelőzve a japánokat - az oroszok, a kínaiak és az amerikaiak után, akik valamilyen eszközzel jártak már az égitest felszínén.

Ha már sikerült a világ legnépesebb országaként felkapaszkodniuk az űrutazó nemzetek közé, nem szeretnék annyiban hagyni a dolgot, tele vannak ambíciózus tervekkel a jövőre vonatkozóan. Ezek között szerepel önálló, embereket is Föld körüli pályára juttató út is, de ezt egy egyedülálló teszt fogja még megelőzni.

Az ISRO még idén egy emberszerű robotot, vagyis humanoidot fog felküldeni a világűrbe, hogy kipróbálja a technológiáját. A Vynommitra nevű robotját már 2020-ban bemutatta az ügynökség, de fejlesztésében csak most jutottak addig, hogy egy küldetés részeként élesben is bevethessék.

Hirdetés

A robot amellett, hogy demonstrálja az utazás emberi szervezetre gyakorolt hatását, adatokat fog rögzíteni és felméréseket végezni a legénységi modul működését illetően, de képes a vezérlőpanelt is működtetni. Ezen kívül a humanoidnak van még egy különleges képessége: angol és hindi nyelven is kommunikál.

A robotos tesztküldetés után nem sokkal - a tervek szerint a jövő évben - kerülhet sor a Gaganyaan-misszióra, ahol ismét "útra kel" a Vynomitra az ISRO HLVM3 rakétájának segítségével az Orbit Module kapszulában. Ezúttal azonban a robotnak három emberi társa is lesz, három indiai asztronauta személyében.

A szükséges fejlesztések és a legénység kiválasztott tagjainak kiképzése jelenleg is zajlik. A modul a három napos misszió során alacsony Föld körüli pályán, körülbelül 400 kilométeres magasságban fog repülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.