Hirdetés

Burjánzik a neten a deepfake celebpornó, már több ezer híresség érintett



|

Egy friss kutatás megvizsgálta, hány személy képmásával éltek vissza a kamupornók készítői

Hirdetés

A gépi tanuláson alapuló, mesterséges intelligencia közreműködéssel generált hamisított videók már most is elég fejlettek ahhoz, hogy átverjék az emberek jó részét, amiből már-már természetes módon következik, hogy valósággal ellepték az internetet az álhírekhez fabrikált kamu anyagok és a hírességek képmásával visszaélő deepfake pornók.

Az utóbbiak egy közeli példája az X felületét néhány hete letaroló Taylor Swift pornó vagy az olasz miniszerelnök Giorgia Meloni esete, egy friss kutatás alapján viszont ők csak elenyésző részét képezik az áldozatoknak.

Hirdetés

Nemrég a brit Channel 4 tévécsatorna mérte fel a terepet, a deepfake-ek megosztására szolgáló 5 legnépszerűbb webhelyen kutatva a közismert személyeket ábrázoló hamisított felnőttfilmek után. A vizsgálat végül összesen közel 4000 celebet talált érintettnek, köztük színésznőkkel, tévésztárokkal, zenészekkel és youtuberekkel, a kutatásba bevont oldalak pedig három hónap alatt 100 milliós nézettséget generáltak -  számolt be róla a The Guardian.

Az Egyesült Királyságban január 31-én lépett életbe egy új törvény, az Online Safety Act, amely illegálissá tette az ilyen jellegű agyagok megosztását, a készítésüket viszont nem szankcionálja. A jogalkotás az AI-modellekkel és alkalmazásokkal létrehozott deepfake pornográfia elterjedése miatt vált szükségessé, amit a The Guardian egy másik kutatást idézve illusztrál: e szerint 2023 első három negyedévében a 40 leglátogatottabb oldalon már összesen 144 733 ilyen videó volt elérhető, míg 2016-ban még csupán egy ilyet sikerült találni.

A Channel 4 kimutatása kapcsán a Google felhívta rá a figyelmet, hogy az érintettek kérvényezhetik a problémás oldalak eltávolítását a keresőből, így legalább háttérbe szorítva őket, a cég pedig emellett azt ígéri, hogy további eszközökön is dolgozik, amelyekkel az emberek megvédhetik magukat. A Meta pedig azt tette hozzá, hogy a közösségi oldalain (Facebook, Instagram) tilos a deepfake pornók terjesztése, s habár egy erre szolgáló app széles körben elérhető a különböző alkalmazásboltokban, ők aktívan blokkolják a hirdetéseit és törlik a mögöttük álló fiókokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.