Hirdetés

Címkézni fogja az AI tartalmakat a Facebook és az Instagram



|

A több közösségi oldalt is érintő változtatástól azt reméli a Meta, hogy megfékezi a visszaéléseket.

Hirdetés

A közösségi platformok sora, köztük a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és immáron a Twitter-klón Threads mögött is ott álló Meta még 2018-ban hozta létre a zömében jogi és médiaszakértőket tömörítő Ellenőrző Bizottságot (Oversight Board), amely különböző kényes moderációs kérdésekben látja el irányelvekkel a vállalatot.

A testület ezúttal az egyre élethűbbé váló mesterséges intelligenciás tartalmak kapcsán szolgált útmutatással, a Mark Zuckerberg vezette cég pedig követi azt, bevezetve az AI által létrehozott posztok címkézését.

Hirdetés

A Meta egy blogposztban hozta nyilvánosságra, hogy az Ellenőrző Bizottság visszajelzését megfogadva frissíti a mesterséges intelligenciás tartalmakra vonatkozó irányelveit, amelyek eddig "túl szűknek" bizonyultak, ezért a jövőben több videós, hangalapú és fényképes posztot fognak olyan címkékkel ellátni, amelyek felhívják a felhasználók figyelmét azok gépi eredetére.

"Az elmúlt négy évben és különösen az elmúlt évben az emberek másfajta, valósághű, mesterséges intelligencia által generált tartalmakat, például hangokat és fényképeket fejlesztettek ki, ez a technológia pedig gyorsan fejlődik. Ahogy a Bizottság megjegyezte, ugyanilyen fontos foglalkozni az olyan manipulációval is, amely azt mutatja, hogy egy személy olyasmit tesz, amit nem ő tett."

- szól a döntés indoklása. A "Made with AI" jelölés májustól kerül bevezetésre a Facebookon, az Instagramon és a Threadsen, a Meta pedig azt ígéri, hogy az iparági szabványokra épülő szűrőrendszere automatikusan ki fogja szúrni az érintett tartalmakat, vagyis a rendszernek nem kell arra hagyatkoznia, hogy a feltöltők önként bevallják a mesterséges intelligencia használatát.

A címkézés mellett, ugyancsak az Ellenőrző Bizottság javaslatára a vállalat júliustól már nem fogja eltávolítani azokat az AI-generált tartalmakat, amelyek nem ütköznek semmiféle közösségi szabályba, míg a választási manipulációra, bullyingra és zaklatás más formáira törekvő kontent továbbra is tiltólistás marad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.