Hirdetés

Egy amerikai politikus példája mutatja, miért rossz ötlet a ChatGPT-vel kampányolni



|

A csevegőbot fejlesztője éles határt húzott a technológiája és a politikai célú felhasználás közé.

Hirdetés

A ChatGPT mögött álló OpenAI eddig ügyesen látszik kiaknázni a mesterséges intelligenciás szöveggenerátorban rejlő üzleti lehetőségeket, hiszen a tavalyi évben óriási bevételt könyvelt el a cég, amelyben bizonyára az is szerepet játszott, hogy némi pénzmag ellenében külsős partnerek is megalkothatják a saját chatbotjaikat a GPT nyelvi modell alapján.

A fejlesztő ugyanakkor szigorúan szabályozza, hogy az ügyfelei milyen célokra vethetik be a technológiát, a tiltólistás tevékenységek között pedig a politikai kampány is ott van - ahogy azt nemrég egy demokrata politikus esete demonstrálta.

Az ősszel esedékes elnökválasztás demokrata jelöltségéért küzdő Dean Phillips csapata egy GPT-alapú csevegőt hozott létre a dean.bot weboldalon, amely a politikus üzeneteit volt hivatott terjeszteni annak megszemélyesítésével. A chatbotot a Delphi nevű startup készítette el, a látogatók számára pedig egy felugró üzenet is egyértelművé tette, hogy nem az igazi politikussal beszélnek.

Hirdetés

Csakhogy az OpenAI szabályzata még ebben a formában is tiltja, hogy politikai célokra vessék be a GPT nyelvi modellt. A The Washington Post értesülései szerint a cég ezért közbe is lépett, és felfüggesztette a kapcsolatot Delphivel, amit végül maga az OpenAI is megerősített a szóvivője útján. Phillips csapata eleinte nyílt forráskódú technológiával próbálta helyettesíteni a korábbi megoldást, majd teljesen lelőtte a chatbotot, ahol e sorok írásakor az olvasható, hogy a Dean Bot "technikai okokból" nem elérhető.

A demokrata politikus időzítése nem is lehetett volna rosszabb, az OpenAI ugyanis épp a múlt héten tett közzé egy blogposztot, amely a választási visszaélések ellen foganatosított intézkedéseket ecsetelte, ebben pedig a jelöltek megszemélyesítése is visszaélésként volt feltüntetve. A vállalat ráadásul mostanság a szokásosnál is kényesebb a témára, miután a múlt héten a Világgazdasági Fórum a generatív AI-val hajtott álhírterjesztést nevezte meg napjaink legnagyobb veszélyforrásaként, részben épp a választási manipulációkban rejlő potenciál miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.