Hirdetés

Egy cég pornót generál a játékosok videokártyáival, Fortnite skineket ad cserébe



|

Bizarr üzleti modellben találkoztak a nagy teljesítményű gamer PC-k a mesterséges intelligenciával készült pornó iránti magas igénnyel.

Hirdetés

Játékosként nem fordulhat elő, hogy túl erősnek találjuk a saját gépünket, hiszen mindig jól jöhet az extra kakaó, viszont az is tény, hogy jó esetben a PC teljesítménye nincs a nap 24 órájában 100%-on kihasználva. Logikusnak tűnhet az ötlet, hogy megpróbáljunk némi extra jövedelemre szert tenni a felesleges számítási kapacitásból, amire van is lehetőség.

A Salad nevű cég ugyanis abban utazik, hogy különböző generatív feladatokra "kibérli" a gamerek parlagon heverő GPU-it, az ezért kapott pontokért pedig különböző jutalmakat lehet beváltani a hivatalos boltjában, köztük például Fortnite skinekkel,  Roblox ajándékkártyákkal vagy Minecraft kuponokkal. Az ügyfelek egy része viszont talán nem is tudja, hogy a videokártyája jó eséllyel mesterséges intelligenciára épülő pornót generál.

Hirdetés

A 404 media beszámolója alapján a Salad ugyan a konfiguráció során lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók megtiltsák a hardverük igénybevételét felnőtt tartalmak előállítása céljából, az erre szolgáló kapcsoló azonban alapból be van pipálva, és nehéz is kiszúrni. Ezt a PC Gamer tesztje is megerősítette, a szolgáltatás Discord-szerverének moderátorai viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a lehetőség alapból nincs bejelölve, azt is hozzátéve, hogy a "felnőtt tartalom" nem feltétlenül jelent pornót, mivel a Salad minden, a Stable Diffusionnel generált képet így kategorizál.

A 404 media ugyanakkor kiderítette, hogy a Salad egyik ügyfele a CivitAi, melynek platformján valódi emberekről készült AI-generált felvételek is megosztásra kerülnek, s ezeket aztán beleegyezés nélküli pornótartalmak előállítására is fel lehet használni. A Salad mindenesetre a saját támogatási oldalán is elismeri, hogy egyes generált képek, szövegek vagy videók "felnőtt jellegűek lehetnek", azt ígérve a felhasználóknak, hogy az ilyen kontent azonnal törlésre kerül a gépükről, amint elkészült.

Azt ugyan a felhasználó joga eldönteni, hogy összeáll-e ezzel vagy hasonló cégekkel, van azonban valami alapvetően rosszul csengő abban, hogy a Salad legalább részben AI pornó generálására használja az ügyfelei számítógépét, az ezzel gyűjtött pontokért pedig olyan játékokban osztogat jutalmakat, amelyek elsősorban gyerekek körében népszerűek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.