Hirdetés

Egy holland startup robotjai már falat is raknak



|

Az építőiparra is robotizálás vár előbb-utóbb.

Hirdetés

Habár az elmúlt két évben kissé visszaesett az építőipar teljesítménye, még így is jelentős szeletet vállal a nemzetgazdaságban és a foglalkoztatásban egyaránt. Aki dolgozott már építkezésen, vagy saját ingatlanán végzett már kisebb-nagyobb átalakításokat, az pontosan tudja, hogy a betonozás, falazás nem tartozik éppen a könnyebb munkák közé.

Robotikai fejlesztések már eddig is készültek az ágazat részmunkáinak gépesítésére, bár ezek inkább tekinthetők afféle technológiai demonstrációnak. Ezek közül talán a legismertebb a Hadrian X robotja, ami előre gyártott blokkokból húzza fel az építményt.

Habár a magyar gazdaságnak is nagyágyúja az építőipar, az amerikaival nem kelhet versenyre. A 400 milliós országban évente 2 billió dollárra rúg az ágazatban megforduló pénzösszeg, így valóban releváns lehet egy olyan technológia használata, ami robotokkal hatékonyabbá és jövedelmezőbbé teszi a befektetéseket.

Hirdetés

Egy holland startup most valami hasonlóra készül, vagyis szeretné a nehéz, szakértelmet nem igénylő munkák egy részét kiváltani innovációja segítségével. A Monumental már túl is van néhány kísérleti projekten, például egy 15 méter magas irodaház felépítésén. Miután bebizonyosodott, hogy a találmány a tervek szerint működik, előszerződéseket kötöttek 25 hazai beruházó céggel.

A cég honlapján a háttérben futó videón az látható, hogy a teherhordástól a habarcsszóráson át a téglák megfelelő helyre való pakolásáig mindent programozott robotok végeznek egy építkezésen.

"A Monumentalnál azon dolgozunk, hogy segítsünk az iparágnak megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Mozgékony, intelligens és alkalmazkodó robotjaink és szoftvereink olyan módon ötvözik az emberi szakértelmet a robotok hatékonyságával, amilyet az iparág még nem látott."

- nyilatkozta Salar al Khafaji, a startup társalapítója és vezérigazgatója.

A cég a közeljövőben 25 millió dollárt készül összegyűjteni ágazati befektetőktől, hogy megfelelő munkaerővel és kapacitásnöveléssel valóban tényezővé válhassanak az építőiparban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.