Hirdetés

Egy töltéssel 50 évig hajthatja a telefonod ez a nukleáris akku



|

Kissé ijesztő, de ígéretes technológiát villantott egy akkumulátorgyártó.

Hirdetés

Manapság nem feltétlenül mondanánk, hogy az akkukapacitás az okostelefonok gyenge pontja, hiszen az utóbbi években még az Apple is összeszedte magát ezen a fronton, az androidos gyártók pedig már régóta több ezer mAh-s szörnyetegeket pakolnak a készülékeikbe, amelyeket ráadásul a rohamléptekkel fejlődő gyorstöltésnek hála sebesen tele is lehet pumpálni.

Ettől függetlenül üdvözölnénk, ha még ennél is ritkábban kellene a töltőhöz nyúlnunk, amire egy kínai cég szállíthatja a megoldást egy nukleáris telep formájában, ráadásul nem csak a mobilok számára.

Hirdetés

Ahogy arra a WinFuture felhívta a figyelmet, a Betavolt Technology egy ún. radionuklidos, azaz radioaktív nuklid-alapú akkumulátoron dolgozik, ami önmagában nem teljesen új elképzelés, hiszen a technológia például szívritmusszabályzókban és űrbéli eszközökben is használatos, épp azon tulajdonsága miatt, hogy hosszú éveken át képes töltés nélkül működni.

A megoldás hátránya viszont - nyilvánvalóan - a radioaktivitás, ezért eddig nem igazán kísérleteztek vele olyan hétköznapi felhasználási célok kapcsán, ahol nagyobb méretben és sérülésveszélynek kitéve kellene üzemelnie.  A Betavolt Technology ugyanakkor azt állítja, hogy az általa létrehozott, mesterséges gyémánton és lebomló nikkelizotópon alapuló BB100-ból nem távozik sugárzás se mérgező vegyi anyagok, mivel a telepben használt Ni-63 izotóp rézzé bomlik.

A nukleáris akku jelenleg egy 15 x 15 x 5 mm-es modell formájában létezik, amelynek teljesíménye 100 mikrowatt, hosszabb távon viszont a Betavolt Technology szeretné továbbfejleszteni a technológiát, és nagyobb teljesítményű, modulárisan kombinálható formában is elérhetővé tenni. A megoldás ezzel alkalmas lenne nagyobb eszközök meghajtására is, egyetlen feltöltéssel akár 50 éves működést garantálva, -60 és 120 Celsius-fok között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.