Hirdetés

Előfizetőssé tenné a nyomtatást a HP, elfelejthetjük az otthoni nyomtatókat?



|

Előbb az utángyártott patronokból csináltak balhét, most magukhoz láncolnák a vásárlókat.

Hirdetés

Az előfizetős szolgáltatások teljesen beépültek a hétköznapjainkba. Így nézünk filmeket és sorozatokat, így férünk hozzá videojátékokhoz. Előfizetünk a kajarendelős oldalakon, a tárhelyszolgáltatóknál, de sokan már a ruháikat, sőt, a borotvájukat is előfizetős rendszerrel szerzik be rendszeresen ahelyett, hogy elmennének érte a boltba. A HP feje nagyon szeretné, ha a jövőben a tintapatronokat is csak ilyen formában lehetne beszerezni, ez pedig nem kifejezetten jó hír azoknak, akik évi kétszer porolják le az otthoni nyomtatójukat.

A vállalat ellen nemrég indult bírósági eljárás, miután bizonyos nyomtatóik egész egyszerűen letiltottak, ha nem eredeti, hanem utángyártott patron került beléjük. A cég ezzel egy időben meg is emelte a saját patronjainak árát.

Hirdetés

A motiváció persze valahol érthető. Ahogy a Microsoft is veszteséggel árulja az Xbox konzolokat, bízva abban, hogy majd az eladott játékokból és a Game Pass előfizetőkből megszedi magát, a HP is áron alul adja a nyomtatóit, és arra apellál, hogy a vásárlók hosszú évekre elköteleződnek a patronvásárlás mellett. 

Már évekkel ezelőtt bejelentettük, hoghy szeretnénk lecsökkenteni a nem profitábilis vásárlóink számát. Amikor valaki vesz egy nyomtatót, az nekünk befektetés. És ha ez a vásárló nem nyomtat eleget, nem használja a termékeinket, akkor az egy nem megtérülő befektetés.

- mondta a HP feje, Enrique Lores. A vállalat pénzügyi vezetője, Marie Myers hozzátette, a már létező, Instant Ink néven futó előfizetéses modelljük 20%-os bevételnövekedést hozott, mert sikerült a felhasználókat magukhoz kötni. 

A jövőben tehát elképzelhető, hogy nyomtatót is úgy vásárolunk majd, mint mobiltelefont a szolgáltatóknál: előfizetünk valamire, havonta fizetjük a részleteket a szolgáltatásért (jelen esetben a tintáért), magát a nyomtatót pedig ingyen kapjuk.

Jelenleg csak bizonyos modellek rendelkeznek az utángyártott patronokat letiltó Dynamic Security funkcióval, de elképzelhető, hogy egy firmware frissítéssel régebbi gépeket is le tudnak majd korlátozni. A HP azzal védekezik, hogy az utángyártott patronok akár vírusosak is lehetnek, de ez aligha állja meg a helyét a bíróságon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.