Hirdetés

Ép és működő emberi agyszövetet nyomtattak



|

Kifejezetten ígéretes eredmények ezek, amik a jövőben a különböző agyi megbetegedések kezelése során válhatnak majd igazán hasznossá.

Hirdetés

Egyre komolyabb innovációknak lehetünk szemtanúi az orvostudományban, ezzel pedig a 3D-s biológia nyomtatók is egy létező és működő dologgá váltak az elmúlt évek során. Ezek segítségével egészen elképesztő dolgokat lehet véghez vinni, persze csak a tudomány korlátain belül. Ezt feszegetve pedig most első alkalommal sikerült működőképes, teljesen ép emberi agyszövetet nyomtatni.

A folyamat során 3D-s biológiai nyomtatóval alkották meg a szövetet, ami őssejtekkel teli gélt rakott le vízszintes rétegekben. Ezt követően különböző vegyi anyagok használatával érték el, hogy az őssejtek agysejtekké formálódjanak, amiket később aztán rétegeltek, mígnem egy teljes szövetmodellt hoztak belőlük létre.

Hirdetés

Ezen eredmények nemcsak a pontosabb és kifinomultabb kutatásokhoz járulhatnak hozzá a jövőben, hanem a technológiának köszönhetően alkalmazhatóak lehetnek akár a különböző agyműködést befolyásoló betegségek vizsgálatai során, de még a pszichiátriai és neurodegeneratív rendellenességekre irányuló gyógyszerek fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Régóta próbálkoztak már a kutatók működőképes agyi szövetek nyomtatásával, azonban a korábbi kísérletek rendre kudarcba fulladtak, ugyanis az ezekben található neuronok és gilák még nem tudtak kapcsolatot kialakítani egymással. Az mostani, új nyomtatási módszer során már egy olyan gélt használtak, ami jelentősen megkönnyíti a folyamatot, illetve plusz szilárdságot is biztosít a szövetek összetartásához.

Az eredmények tehát bizakodásra adhatnak okot, és bár persze az új modell még közel sem tökéletes, éppen ezért a kutatók a jövőben elsősorban a technológia finomhangolására és továbbfejlesztésére fektetik majd a hangsúlyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.