Hirdetés

Erősebb lehet a vártnál a Samsung Galaxy S24 processzora



|

A következő generációs csúcsmobil lehet az Exynos lapka nagy visszatérése is egyben? Az biztos, hogy nem ússzuk meg a Samsung saját fejlesztésű lapkáját.

Hirdetés

A Galaxy S22-nél tapasztalt Exynos-fiaskóval mondhatni betelt a pohár a felhasználóknál, konkrét petíció és zsigeri utálat alakult ki a gyártó saját fejlesztésű mobilprocesszorával kapcsolatban. A 2200-as típus papíron nem tűnt rossznak, a teljesítménytesztek azonban gyorsan elűzték az álmokat, nemhogy az aktuális Apple-lapkát nem sikerült legyűrnie, hanem a Snapdragonok ellenében sem sikerült értékelhető alternatívaként feltűnni.

A dél-koreai gyártót persze mindez nem nagyon hatotta meg, a regionális szinten felosztott lapkaverziókra vonatkozó döntést jóval korábban meghozták, az európai kontinens pedig az S22-nél egyszerűen besokallt. A 2023-as modellkínálatból el is tűnt ez az opció, a Qualcomm megoldása uralkodik jelenleg a csúcsmodelleknél, beleértve a hajlítható kijelzős típusokat is.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, és nem tudjuk eldönteni, hogy ennek most örülnünk kellene-e.

Hirdetés

Óriási teljesítménynövekedés várható

Az Exynos 2400 talán az első olyan rendszerlapka, amit egészen sűrű misztikum vesz körül, már májusban elkezdtek szivárogni azok a hírek, amik nagy megváltással kecsegtettek az elsődleges teljesítménytesztek ismeretében. A Samsung hivatalos bejelentésével több paraméterre pont került, sőt, a gyártó egészen elképesztő számadatokkal cicomázza a "várva-várt" fejlesztést.

A 10-magos felépítés épp nem nyert igazolást a bejelentés alkalmával, de iparági források szerint az 1+2+3+4 kialakításba rendezett magok különböző teljesítményszinteken és energiahatékonysági mutatókkal igyekeznek minél jobb egyensúlyt teremteni a működési sebesség és az akkukímélő állapotok között. Legerősebb magként egy 3,1 GHz-re lőtt Cortex-X4-et kapunk, amit két darab 2,9 GHz-en üzemelő Cortex-A720 segít a magas számítási igényt támasztó alkalmazásoknál. Az alacsonyabb terhelési szinteken is megmarad a Cortex-A720, ezúttal hármas felállásban, a triót négy Cortex-A520 váltja, amint a legjobb energiafelhasználásra van szükség. A Samsung állítása szerint ez a tízesfogat 70%-kal nagyobb teljesítményre képes az elődhöz képest.

Állítólag titán keretet kap mindhárom Galaxy S24; remélhetőleg a hűtésre is odafigyeltek a tervezés során
Állítólag titán keretet kap mindhárom Galaxy S24; remélhetőleg a hűtésre is odafigyeltek a tervezés során

És ez még nem minden, a grafikai megjelenítésben ezúttal is az AMD segédkezik, az Xclipse 940 GPU az RDNA3-architektúra tudását ülteti át az okostelefonok világába. Az órajel nem ismert, a ray-tracing azonban a tudáskészlet része, és minden bizonnyal a jövő év elejére várt bemutatón több demót mutatnak majd a támogatott játékokról és azok fejlettebb grafikájáról. Az LPDDR5X memória alrendszer és az UFS 4.0 szabványú tárhely támogatása vélhetően jól jön majd a nagyobb játékfájlok betöltése során.

Lesz Snapdragon is, de nem nálunk

Az Exynos 2400 előzetes nagyszerűsége mellett mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az észak-amerikai piacon a Qualcomm következő generációs Snapdragon 8 lapkáját kapja az S24, ráadásul eleinte csak a dél-koreai gyártó használhatja a Gen 3-as fejlesztést. Az exkluzivitás időtartama nem ismert egyelőre, ha viszont tényleg hihetünk az Exynos-adatoknak, akkor mindkét fronton nagyon erős androidos válasz érkezik az Apple A17 Próra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.