Hirdetés

Ez a robotkutya már az ajtót is ki tudja nyitni



|

Ráadásul ehhez nincs szüksége külön eszközre sem.

Hirdetés

Nem csak a mesterséges intelligencia lesz egyre okosabb, hanem a robotok is. A Boston Dynamics robotkutyája, Spot már jó pár éve kápráztatja el az internetezőket a különféle trükkjeivel. A gépjószágnak hamar több versenytársa is akadt, például a kínai fejlesztésű Unitree Go1, amelyről még tavaly nyáron került elő egy rémisztővideó, amelyen a robotkutya gépfegyverrel lövöldözik.

A hasonló szerkezeteknek eddig azonban volt egy komoly hátránya: ha zárt ajtóval találkoztak, véget ért a méregdrága csúcstechnika tudása. Ez azonban most megváltozott - számolt be a Popular Science.

Hirdetés

A lap információi szerint ugyanis a Carnegie Mellon University és a UC Berkeley robotikával foglalkozó kutatói sikeresen programoztak be egy Unitree Go1 robotkutyát arra, hogy a végtagjait ne csak a mozgáshoz tudja használni, hanem egyszerűbb tárgyakkal interakcióba is tudjon lépni.

Ahogy a lenti videón is látható, a robotkutya ugyanis képes felismerni, hogy egy zárt ajtóhoz érkezett, de azt is tudja, hogy az ajtó melletti gomb megnyomásával tovább tud haladni. Ezért feltámaszkodik a falra, majd az egyik mellső lábával megnyomja a gombot.

Bár egyszerű mozdulatsornak tűnik, a kutatóknak komoly munkájába került, hogy sikerüljön a mutatvány. Ehhez kettéválasztották a robot által végrehajtható mozgásformákat, megkülönböztetve a helyváltoztatásra irányuló mozgást és a különféle tárgyak manipulációját. Erre azért volt szükség, mert ezek a mozgásformákat gyakran egymásnak ellentmondó információkkal lehet leírni a robot számára, ezért korábban előfordult, hogy a gépek lefagytak az egyre jobban összekuszálódó számításoktól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.