Hirdetés

Ez az app lázmérőt csinál a telefonodból külső hardver nélkül



|

Az okosórák erre még nem feltétlenül képesek, de a telefonod mostantól meg tudja oldani a feladatot.

Hirdetés

Bár az okostelefonokat fejlesztő cégeknek egyelőre problémát okoz, hogy a hőmérsékletet érzékelő szenzorokkal felszerelt mobilokból pontos lázmérőt faragjanak, a University of Washington kutatóinak most ez sikerült, ráadásul szoftveres úton. Az egyetem egyik doktorandusz hallgatója, Joseph Breda létrehozott egy olyan applikációt, amely a telefon képernyőjét használva képes viszonylag pontos adatokat szolgáltatni a testhőmérsékletünkről.

A FeverPhone nevű appnak köszönhetően ezzel egy szimpla okostelefon is hatékonyabb lehet, mint egy okosóra, amelyek egyelőre inkább a pulzusból következtetnek az egészségi állapotunkra. Igaz, már létezik olyan modell, ami méri a testhőt is.

Hirdetés

Az úgynevezett érintésmentes lázmérők ma már megfizethetőek, azonban, amikor hirtelen megugrik irántuk a kereslet - például a koronavírus járvány alatt - akkor jól jön, ha kéznél van a megoldás. A modern okostelefonokban ugyanis már most is találhatóak olyan, termisztornak nevezett áramköri elemek, amelyeknek hő hatására jelentősen megváltozik az elektromos ellenállása, ezért kiválóan alkalmasak rá, hogy akár lázmérőként működjenek, emellett hőkapcsolókban és szabályozó áramkörökben is alkalmazzák ezeket az eszközöket.

Az ötletgazda Joseph Breda (b.) demonstrálja a FeverPhone használatát (Fotó: UW)
Az ötletgazda Joseph Breda (b.) demonstrálja a FeverPhone használatát (Fotó: UW)

A telefonokba szerelt termisztorok elsődleges feladata, hogy a készülék belső hőmérsékletét figyeljék. Mint ilyenek, arra nem alkalmasak, hogy közvetlenül érzékeljék a felhasználó testhőmérsékletét, azonban azt már le tudják mérni, hogy mennyi hőt ad át a felhasználó a telefonnak. A tesztfázis során az amerikai kutatók egy szuvidáló zsákot töltöttek meg meleg vízzel, majd ezt érintették több okostelefonhoz - olyanokhoz is, amelyeken tok vagy képernyővédő fólia volt.

A beépített termisztorok gyorsan meg tudták mérni, hogy mennyi hőt vett át a készülék, innentől pedig már csak egy kevéske gépi tanulási modellre volt szükség, hogy a FeverPhone képes legyen megállapítani az alany testhőmérsékletét az átadott hőmennyiség alapján.

Az app használatához a telefont a sarkainál fogva az érintőképernyőt 90 másodpercre a homlokunkhoz kell nyomni. Ez ideális időmennyiség ahhoz, hogy az átadott hőből következtetni lehessen a testhőre. A kutatók 37 önkéntes bevonásával vizsgálták a módszert, akik között 16-nak enyhe hőemelkedése volt. Az eredményeket ezt követően összevetették egy hagyományos, szájban alkalmazott lázmérő adataival. A vizsgálat alapján a FeverPhone körülbelül 0,23 Celsius fokos hibahatárral tudott adatokat szolgáltatni, ami nagyjából megfelel a háztartási lázmérők pontosságának.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy még pontosabbá tegyék a számítási modellt, illetve fejlesztik az okosórával is használható funkciót is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.