Hirdetés

Ezt teszi az AI a jövő fejhallgatóival



|

Mesterséges intelligencia gondoskodhat róla, hogy a kívánt hangok még a zajszűréssel is átjussanak.

Hirdetés

Napjainkban óriási népszerűségnek örvendenek aktív zajszűrős fül- és fejhallgatók, amelyekkel még a nyüzsgő utcán is az otthon csendjét idéző nyugalomban élvezhetjük az éppen lejátszott zenét vagy podcasteket.

A kényelemnek ugyanakkor lehetnek hátrányai is: mi van, ha a buzgó füles olyan hangokat is kitakar, amiket az adott pillanatban tanácsosabb lenne észlelni? Erre kínál megoldást egy ígéretes új technológia, mesterséges intelligenciával adva meg a lehetőséget a kívánt zajok átengedésére.

Hirdetés

A Tech Xplore beszámolója szerint a Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering kutatói a San Franciscó-i UIST 2023 konferencián mutatták be az új algoritmusukat, ami a gépi tanulásra alapozva valós időben képes ki- és bekapcsolni az egyes hangok szűrését. A program ezt a fejhallgatóhoz csatlakoztatott telefonon végzi el, és összesen 20 különböző kategóriát különböztet meg a szirénáktól a babasíráson át a beszédig.

A 22 résztvevővel végzett teszt azt mutatta, hogy az eljárás irodákban, utcákon és parkokban is jól működik, az alanyok pedig úgy ítélték, hogy a rendszer által generált hangminőség átlagosan felülmúlja az eredetit.

"A kihívás az, hogy a fejhallgatót viselők által hallott hangoknak szinkronban kell lenniük a vizuális érzékszervekkel. Nem hallhatjuk valakinek a hangját két másodperccel azután, hogy beszél hozzánk. Ez azt jelenti, hogy a neurális algoritmusoknak a másodperc századrésze alatt kell feldolgozniuk a hangokat."

- illusztrálta a mesterséges intelligencia gyorsaságát a kutatás vezető szerzője, Shyam Gollakota professzor. A módosítható zajszűrésről szóló tanulmányukban ugyanakkor azt is elismerték a fejlesztők, hogy az algoritmus bizonyos esetekben nem tudta megkülönböztetni a hasonló tulajdonságokkal bíró hangokat (például az éneklést és a beszédet), amit a gépi tanuláshoz felhasznált adatmennyiség növelésével lehetne kiküszöbölni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.