Hirdetés

Kitiltották a 14 éven aluliakat a közösségi médiáról - és ez már az enyhébb törvény lett egy amerikai államban



|

14 és 16 éves kor között szülői beleegyezés szükséges a regisztrációhoz.

Hirdetés

Évek óta vita tárgya a közösségi oldalak használatának szabályozása a fiatalok körében. A különböző veszélyes kihívások és káros trendek mellett az ellenzők egyik legfőbb érve a korlátok nélküli használat ellen nem is a tényleges tartalmak megtekintésének lehetősége, hanem a platformok által használt, addikciót kiváltó funkciók használata volt.

Egy floridai törvényjavaslat még a múlt hónap során került a nyilvánosságra, ez alapján 16 éves kor alatt mérlegelés nélkül mindenkinek megtiltották volna a közösségi oldalak használatát. Ron DeSantis, republikánus kormányzó bár előzetesen nyilvánvalóvá tette, hogy a használat korlátozásának és felügyeletének a szülőknek is van felelőssége, nem zárkózott el egy észszerű szabályozástól.

A tervezetnek végül egy kompromisszumos változatát szavazta meg a döntéshozó testület. Ennek a szövege úgy szabályozza a kérdést, hogy teret ad a szülői felelősséget firtató kérdéseknek is, így végül a valóban szigorú 16 éves korhatárt végül 14 évre módosították.

Hirdetés

A 14 év alattiak egyáltalán nem regisztrálhatnak a kérdéses oldalakon, de a 14 és 16 év közötti fiatalok sem úszták azért teljesen meg az új törvény szigorát. Nekik szülői hozzájáruláshoz kötik a jövőben a weboldalak használatát. A törvény jövő év január elsejével lép hatályba, ha átmegy a törvényességi felülvizsgálaton.

Az azonban további kérdéseket vet fel, hogy milyen módszerekkel lehet egy ilyen szabályozást betartatni. A javaslatot benyújtó honatyák azt remélik, hogy a normaszöveg meg fog felelni az elvárásoknak, mert az végül nem érintette az automatikusan elinduló videók és más függőséget okozó funkciók kérdését.

Mostantól ez a törvény az Egyesült Államok legszigorúbb közösségi platformokat érintő szabályozása. Bár más államokban is vannak törekvések hasonló regulációra, mindenhol kemény diónak bizonyul ez a kérdés a szabadságjogok és a betarthatóság tekintetében is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.