Hadat üzen az elavult alkalmazásoknak az Android 14



|

Kerülőúton sem lesz lehetséges a régi készülékeket célzó appok telepítése.

A nagyközönség számára az Android 14 egyelőre csak a Dragon Ballban létezik, a Google fejlesztői azonban már javában dolgoznak rajta, hogy operációs rendszer formájában is manifesztálódhasson, újabb generációval bővítve a robotos platform 2008 óta íródó történetét.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, már jóval a megjelenés előtt szállingózni kezdtek a szivárgások arról, hogy mi mindent hozhat a soron következő főverzió, ezúttal pedig egy fontos biztonsági szigorításról szól a fáma.

Hirdetés

Elsőként a 9to5Google hívta fel rá a figyelmet, hogy egy átírt kódrészlethez fűzött fejlesztői bejegyzés alapján az Android 14 teljesen blokkolni szeretné a régebbi Android-kiadásokat célzó alkalmazások telepítését. A lépést előre jelezte, hogy a Google nemrég frissítette a Play Áruház irányelveit, így az újonnan feltöltött appoknak már minimum az Android 12-t kell célozniuk, az Android 14 viszont a Play Áruházon kívülről származó alkalmazásokra is kiterjesztené az API-szigorítást.

A portál szerint az új operációs rendszer automatikusan blokkolná az elavult appok telepítését, bárhonnan is származzanak. A korlátozás kezdetben a "kifejezetten régi", vagyis az Android 6-nál (2015) öregebb alkalmazásokra vonatkozna, majd fokozatosan kiterjesztenék az ennél újabb generációkra is. A hivatkozott bejegyzés alapján ugyanakkor az androidos készülékek gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz a korlátozás módosítására, vagy akár a teljes kikapcsolására.

A Google biztonsági okokkal indokolja az elavult appok kiszorítását, mivel a kiberbűnözők szívesen élnek azzal a trükkel, hogy régebbi Android-kiadásokat célzó alkalmazásokba ágyazzák a kártevőket, így megkerülve a frissebb platformokra készült társaikra vonatkozó védelmi megoldásokat.

A leghatékonyabb védelem persze mindig az, ha maga a felhasználó figyel a biztonságra, és nem tölt le ellenőrizetlen forrásból származó, feltűnően elavult appokat, s így még az Android 14 megjelenését sem kell kivárnia.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.