Hirdetés

Hatalmas veszteséget termelnek az Intel processzorok, és ez még sokáig így is marad



|

Rémesen gyenge eredményről árulkodik az Intel legújabb pénzügyi beszámolója, ami a cég rossz döntéseinek köszönhető.

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb chipgyártójaként az Intel továbbra is magabiztosan uralja a személyi számítógépek és a szerverekbe szánt erőforrások piacát, az 1968-ban alapított vállalat kitüntetett helyzete azonban nem elég ahhoz, hogy pénzt is hozzanak a konyhára a processzorok.

A cég által nemrég közzétett 2023-as pénzügyi eredménybeszámoló alapján ugyanis a kékek chipes üzletága óriási veszteséget termel, a befektetőket pedig előre tájékoztatták, hogy ez még csak nem is a mélypontot jelenti.

Hirdetés

A Reuters összefoglalója szerint az Intel processzorgyártásért felelős divíziója 7 milliárd dolláros működési veszteséget hozott össze a tavalyi évben, ami még a 2022-ben elkönyvelt 5,2 milliárd dolláros veszteséget is alulmúlja. A jelentős mínuszt 18,9 milliárd dollár éves bevétellel sikerült elérni, 31%-kal elmaradva a 2022-es év 27,49 milliárd dolláros eredményétől.

A részvényesek ráadásul a közeljövőben nem is számíthatnak jobb hírekre, a vezérigazgató Pat Gelsinger ugyanis a tudomásukra hozta, hogy 2024-ben még a tavalyinál is nagyobb lesz a chipgyártásból eredő veszteség, s habár utána növekedésnek indulnak a számok, leghamarabb 2027-ben valószínűsíthető a nullszaldó elérése.

A CEO elismerte, hogy a negatív eredmény a múltban meghozott rossz döntések következménye, amelyek most érik utol a céget. Az egyik ilyen, hogy az Intel korábban nemet mondott a darabonként 150 millió dolláros beszerzési költéséggel, járó extrém ultraibolya-technológián (EUV) alapuló gépek üzembe helyezésére, amelyekkel viszont jóval költséghatékonyabbá tehető a gyártás.

Az elhibázott stratégia miatt a kékek lemaradtak az olyan vetélytársakkal szemben, mint például a tajvani TSMC, így kénytelenek voltak kiszervezni a gyártásuk mintegy 30%-át a konkurenciának. Időközben viszont az Intel is átnyergelt az EUV-technológiára, hosszabb távon pedig szeretné 20% körülre szorítani a külső beszállítók arányát.

A cég következő nagy reménysége egyébként a mesterséges intelligencia és az úgynevezett AI PC-k offenzívája, amelyben a neurális feldolgozókkal ellátott Intel erőforrások is központi szerepet fognak játszani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.