Hirdetés

Ideiglenesnek szánták, de 30 éve a Windowsban ragadt ez a párbeszédpanel



|

Egy korábbi fejlesztő mesélte el, hogyan született meg az operációs rendszer egy régóta változatlan része.

Hirdetés

A legtöbb felhasználó valószínűleg átsiklik az ilyen részletek felett, de a Windows 11 (és a Windows 10 is) valójában hemzseg az olyan kezelőfelületi elemektől, amelyeket még az operációs rendszer korábbi verzióikból cipel magával, egészen a Windows 3.1-ig visszamenőleg, amiről az NTDEV blog zseniális bejegyzésében olvashatsz részletesen.

Azonban még ennek tudatában is érdekes annak a párbeszédpanelnek a sztorija, amelyet a készítője ugyan ideiglenes megoldásnak szánt, ám harminc év után is ott figyel az összes Windows PC-n.

Dave Plummer korábban olyan Windows komponenseken dolgozott, mint például a klasszikus Feladatkezelő, a Flipper vagy a termékaktiválás, nemrég pedig az X felületén árulta el, hogy a formázásra szolgáló párbeszédpanel mögött is személyesen ő áll. A posztja alapján  dialógusablak 1994 végén, egy esős csütörtök reggelen született meg, amikor nagyüzemben pakolták át a Windows 95 kezelőfelületének kódját az NT-be, amely az összes későbbi Windows alapját képezi, beleértve a 11-et is.

Hirdetés

A formázásnál viszont nem lehetett egy az egyben átemelni az UI-t, ezért az idő szűkére való tekintettel Plummer összedobott egy teljesen új, de kezdetleges párbeszédpanelt, rajta az összes fontos művelettel. Az ablakot később még csiszolni kellett volna, ám a Microsoft végül sosem nyúlt hozzá újra, így a mai napig abban a formában szerepel az operációs rendszerben, ahogy a programozó kapkodva megalkotta harminc évvel ezelőtt.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy Plummer felelős a FAT kötetek méretének 32 GB-os korlátozásáért, amit gyakorlatilag hasraütésszerűen talált ki, de azóta sem oldotta fel senki, holott maga a fájlrendszer akár a 2 TB-os méretet is támogatja, harmadik féltől származó eszközökkel létrehozva pedig a Windows is képes olvasni ezeket a nagyobb állományokat.

A sztori tanulságaként Plummer mindenkinek azt üzeni, hogy nincsenek ideiglenes megoldások, sosem tudhatjuk, milyen messzemenő következményekkel járnak döntéseink.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.