Hirdetés

Idén sem javultak az emberiség esélyei, hogy megússza a világvégét



|

2024-ben nem módosul a végítélet órája, vagyis a hírhedt Doomsday Clock állása, továbbra is 90 másodpercre vagyunk az apokalipszistől.

Hirdetés

A magyarul a végítélet órájaként emlegetett Doomsday Clock 1947 óta szimbolizálja, hogy a világ éppen mennyire van közel a megsemmisüléshez, elsősorban a nukleáris háború veszélyére koncentrálva, de 2007 óta már a klímaváltozás hatásait is figyelembe veszi a mutatók állásáért felelős testület, a Bulletin of the Atomic Scientists.

Az elismert nemzetközi tudósokból álló nonprofit szervezet legutóbb 2023-ban állította át az órát, minden korábbinál közelebb, 90 másodpercre tolva a mutatókat a pusztulást jelentő éjfélhez. A jó hír, hogy az idén nem csökkent tovább a távolság, a rossz viszont az, hogy nem is nőtt.

Hirdetés

Habár a Bulletin of the Atomic Scientists úgy határozott, hogy 2024-ben is marad a 90 másodperces állás, a tudósok egyúttal figyelmeztettek, hogy ettől még messze nem stabil a világ biztonsági helyzete. Az elsődleges kockázatok között olyan tényezőket neveztek meg, mint a továbbra is zajló orosz-ukrán háború, Izrael és a Hamász terrorcsoport régiós konfliktussal fenyegető háborúja, az USA, Kína és Oroszország által birtokolt nukleáris arzenálok modernizálása, valamint a mesterséges intelligencia és a klímaváltozás.

"A konfliktusgócok világszerte a nukleáris eszkaláció veszélyét hordozzák, az éghajlatváltozás már most is halált és pusztulást okoz, az olyan bomlasztó technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a biológiai kutatás pedig gyorsabban fejlődnek, mint a hozzájuk kapcsolódó biztonsági garanciák."

- nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Rachel Bronson, a Bulletin of the Atomic Scientists elnök-vezérigazgatója. A klímaváltozást illetően a szervezet figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés megfékezésére hozott ellenlépések nem elegendők, rámutatva, hogy 2023 a mérések történetének legmelegebb éve volt, s hogy míg a tiszta energiaforrások tavaly 1,7 billió dollárnyi befektetést élveztek, a fosszilis energiahordozók is még közel 1 billió dollárnyi új tőkét vonzottak.

Az elmúlt években nagy utat tettek meg a végítélet órájának mutatói: 2012-ben még 5 perccel éjfél előtt álltak, 2018-ban pedig már 11:58-at mutattak, azóta pedig 2020-ban és 2023-ban is előrébb állították őket, így jutva el a jelenlegi, 11:58:30-as pozícióig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.