Hirdetés

Javították az Excel hiányosságát, ami miatt át kellett nevezni az emberi géneket



|

Évekig tartott, mire a Microsoft reagált a tudósok kritikáira.

Hirdetés

Habár az évek során az OpenOffice Calctól a LibreOffice Calcon át a Google Sheetsig számos élhető alternatíva jelent meg a piacon, az 1985 óta forgalmazott Microsoft Excel fölénye vitán felül áll, ha táblázatkezelésről van szó.

A redmondiak közel négy évtizedes múltra visszatekintő programja gyakorlatilag mindenhol jelen van, ami olykor megdöbbentő helyzetekhez vezet: néhány hónapja az osztrák politikában okozott komoly galibát, hogy egy választási bizottság nem értett eléggé a szoftverhez, korábban pedig az Excel egyik nagy hiányosságából kifolyólag kellett átnevezni az emberi géneket.

Egész pontosan az adatok kikapcsolhatatlan átkonvertálásáról van szó, ami miatt például az angolul "Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1" néven futó gén rövidítését (MARCH-1) dátumként értelmezte a táblázatkezelő, így figyelmeztetés nélkül átírta az  "1-Mar" kifejezésre. A tudomány végül úgy lendült át a problémán, hogy 2020-ban új rövidítést adott a géneknek, így például a MARCH1-ből MARCHF1 lett, a SEPT1-ből SEPTIN1 és így tovább.

Hirdetés

Három évvel később viszont a Microsoft egy blogposztban tudatta, hogy a Microsoft 365 legújabb frissítésével már bekerült a repertoárba az automatikus adatkonvertálás kikapcsolása, sőt, a szoftver figyelmeztetéssel is szolgál, ha egy betöltött .csv vagy .txt fájlban átkonvertálásra kerülő adatok vannak, így többé senkit sem érhetnek kellemetlen meglepetések.

A Fájl > Beállítások > Adatok > Automatikus adatkonvertálás szekcióban található beállítási lehetőséget tavaly óta tesztelték a redmondiak, most pedig az Excel windowsos és maces nyilvános kiadásában is elérhetővé vált.

Hogy a géneket vizsgáló tudósok visszaváltanak-e a régi elnevezésre, az majd kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.