Hirdetés

Kaszát kap a Facebook Lite



|

A Facebook Lite leállítása mögött prózai ok áll: lassacskán a kutya sem használja, az új mobilok elbírják a teljes verziót, ahogy a mobilhálózatok is, szóval nincs már szükség a kiherélt változatra.

Hirdetés

A hír Brazíliából indult, ahol a jelek szerint elsőként vezetik ki a "könnyített" Facebook appot. Az ország felhasználói ugyanis néhány napja az alkalmazás elindításakor egy felugró üzenetet kapnak iPhone-jaikon: "A Facebook Lite iOS változata hamarosan megszűnik. A barátokkal és családtagokkal a későbbiekben az eredeti Facebook app segítségével tarthatod a kapcsolatot."

Hirdetés

A Facebook Lite-ot eredetileg 2015-ben indították el, és főként olyan országokban vált sikeressé, ahol még nem volt kiépítve gyors obilnetes hálózat, valamint sokan használtak gyengébb képességű telefonokat. Az app ugyanis kevesebb adatforgalmat bonyolított nagyobb testvérénél, ehhez képest jóval barátságosabban kezelte az eszközök hardverét, csökkentett funkcionalitás mellett gyorsabban töltötte be az adatokat, és még 2G kapcsolat mellett is használható maradt.

Sajtóhírek szerint ugyanez várható minden más területen is, szép lassan kivezetik a Facebook Lite-ot, ugyanis a Zuckerberg-birodalom elemzései szerint már egyre kevesebben használják, és aki még mindig ráragadt erre a kiadásra, az is simán tudja már futtatni a teljes értékű appot. 2015 óta ugyanis még a fejlődő piacokon is érezhetően javult a mobilnetes lefedettség és az általánosan használt készülékek is eklérik azt a szintet, amin már nem kell korlátozni a funkciókat.

Értelemszerűen a Facebooknak az az érdeke, hogy minél többekhez eljusson az app összes szolgáltatása, hiszen így kattintanak és kippintgatnak többet benne az emberek, ezáltal pedig mindez a hirdezőknek is kedvez. Arról még nincs hivatalos információ, mikortól lesz teljesen letiltva az app - a brazik App Store-ból például már leszedték, de azok a felhasználók, akiknek a telefonján fut, egyelőre a figyelmeztetés bezárása után tudják használni. Érdekes módon a Messenger Lite-tal kapcsolatban egyelőre nincsenek hasonló hírek, a csökkentett funkcionalitású üzenetküldő él és virul mindenhol.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.