Hirdetés

Két nap sem kell hozzá, hogy felépüljön ez a 3D-nyomtatott családi ház



|

A japánban gyártott épületek tizedannyiba kerülnek, mint a hagyományos lakóépületek.

Hirdetés

Az elmúlt években nemcsak hazánkban, hanem az egész világon elszálltak az ingatlanárak. A használt épületek ára is az egekben, az új építésű ingatlanok pedig a munkaerőhiány miatt nagyon lassan készülnek. Ezekre a problémákra próbál megoldást találni több vállalat, köztük a japán Serendix is, akik 3D nyomtatással szeretnének gyorsan felhúzható házakat készíteni.

Bár a 3D nyomtatókat a legtöbben a műanyag kiegészítőkkel hozzák párhuzamba, itt természetesen egy beton konstrukcióról van szó. A beton alapba acél gerendákat állítanak, ezekre húzzák rá a 3D nyomtatással készült beton elemeket, a tetőszerkezet pedig CNC-zéssel készül.

Az így elkészült épület alapterülete durván 50 négyzetméter, és minden fontos helyiség megtalálható benne: konyha, nappali, fürdő- és hálószoba is van. Egy ilyen konstrukció teljes elkészítése alig 44,5 órát veszi igénybe, amiben nemcsak az elemek nyomtatása, hanem a panelek összeszerelése és a tetőszerkezet felépítése is benne van.

Hirdetés

A cég az első darabokat 13 millió forintnak megfelelő összegért kínálja majd, ezzel olcsóbbak lesznek a hasonló méretű japán ingatlanok 90%-ánál. A vállalatnak jelenleg 5 nyomtatója van, ezzel évi 250 házat tudnak elkészíteni, de a cél az, hogy évi 850-et gyártsanak a jövőben.

Hasonló módszerrrel épület egyébként az a NASA bázis is, ahol a kutatók a következő hónapokban a Mars felszínén történő életet szimulálják majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.