Hirdetés

Kiderült, hogy hány Facebook-felhasználó adatait kérte ki 2023-ban a magyar kormány



|

Rekordot döntöttek, olyan sokszor fordultak tavaly a magyar hatóságok a Metához adatigénylési kérelemmel.

Hirdetés

A kormányok és állami hatóságok rendszerint olyan esetekkel összefüggésben nyújthatnak be adatkéréseket a Facebookot és az Instagramot is birtokló Metához, mint a bűnügyi nyomozások, a terrorelhárítási tevékenységek, az eltűnt személyek, a kiberbiztonsági fenyegetések és a különféle bírósági eljárások.

Általában követni kell ehhez a megfelelő jogi eljárásokat, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell szerezniük az egyes szervezeteknek ahhoz, hogy hozzájuthassanak a felhasználói adatokhoz, de ezek nélkül is megpróbálkozhatnak az igényléssel, ebben az esetben a Meta jogi csapata bírálja el a kéréseket, és akár dönthet úgy is, hogy nem teljesíti azokat. A vállalat most közölte, hogy 2023 januárja és júniusa között mennyi kérvény érkezett be a világ államaitól. 

Hirdetés

A Portfolio jelentése szerint az említett időszakban rekordmennyiségű információt akartak megszerezni a felhasználókról a Föld kormányai és intézményei. A Meta statisztikái alapján - amelyek jogcímeket nem közölnek, csak számokat - tavaly az első félév során 271 692 darab kérvény futott be a Facebook-profilokkal kapcsolatban, ezek összesen 496 372 fiók esetében kértek ki adatokat, és közülük 4195 volt sürgősségi kérvény. A rekord emlegetése nem véletlen: még soha nem történt ennyi hivatalos adatkérés fél év alatt, 2022 második felében is csak nagyjából 239 ezer igénylés történt. A 2023 január-júniusi időszakban a Meta jogi csapata a kérések 76,9%-nak tett eleget. 

A Meta által megosztott összesítésekből természetesen az is kiolvasható, hogy a magyar kormány mennyi felhasználó adataira volt kíváncsi a tavalyi év első felében: míg 2022 első felében 625, a második felében pedig 620 darab kérvény született, addig ez 2023 első félévében szinte megduplázódott. Január és június között ugyanis 1033 adatkérés történt itthonról a Metától, amelyek összesen 1413 felhasználói fiókot érintettek - mindösszesen 13 esetben volt sürgős az igénylés.

Meglepő módon a globális átlagnál jóval kevesebbszer tett eleget a vállalat az igényléseknek, pusztán az ügyek 50,63 százalékában segített a magyar hatóságoknak, ami rosszabb arány, mint a szomszédos országok esetében (Románia mérlege például 62,88 százalék, Csehországé 77,23%, Ausztriáé pedig 87,92 százalék, bár ők több kérvényt is nyújtottak be nálunk, 1589-et).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.