Hirdetés

Komoly sérülékenységi problémák merültek fel az 5G-vel kapcsolatban



|

Egy szingapúri egyetem kutatása szerint a technológiát használó készülékek típusok százait érinti a dolog.

Hirdetés

A technológia és annak folyamatos fejlődése mindig is egy kétarcú folyamat volt. Az előző században számos olyan dolgot találtak, fedeztek fel az atommaghasadástól a robbanómotorig, aminek előnyeit és hátrányait egyaránt megtapasztalhattuk. Az elmúlt évtized újításai: az AI platformok, önvezető technológia, az elektromos hajtástechnológia és sok más újdonság, mindamellett, hogy komoly potenciállal bírnak, sok veszélyt is hordozhat magában az alkalmazásuk.

Az 5G-t ilyen szempontból vizsgálni nem túl hálás feladat, hiszen a technológiát övező tévhitek, összeesküvés elméletek miatt nehéz elfogulatlan, megalapozott véleménnyel találkozni manapság. Ezzel szemben a valóság az, hogy az 5G elképesztő előnyökkel bír elődeihez képest adatátvitel terén.

Hirdetés

Ennek a potenciálnak azonban ára van, ami gyakran mutatkozik sebezhetőség terén a szabvány bevezetése óta. Egy szingapúri felsőoktatási intézmény kutatásából most az derült ki, hogy számos olyan biztonsági rés létezik, amelyek Qualcomm és a MediaTek 5G modemjeinek működését kísérik. A 14 azonosított biztonsági hiba azt eredményezi, hogy az 5G-t használó készülékek kommunikációja akadozik vagy le is fagy tőle. Ezen hibák közös gyűjtőneve 5Ghoul.

Mivel két tucat brand több mint 700 készüléke érintett a hibában, jó eséllyel a telefontulajdonosok nagyobb részét teszik ki a veszélyeztetettek. A 14-ből mar 10-et nyilvánosságra hoztak, a maradékra még biztonsági okokból nem derült fény.

A biztonsági problémák számos formában jelentkezhetnek, a rosszindulatú támadásoktól az adatszivárgásig. Különösen problémás lehet az 5G-vel működő készülékek érzékenysége a szolgáltatási zavarokra, például az 5G jel hirtelen 4G-re váltása. Ezek jó eséllyel arra mutathatnak, hogy telefont támadás érte. A 14 hiba orvoslása előreláthatólag a napokban elkezdődik az androidos okostelefonokon, de az iPhone-okról érintettségéről és a javításukról egyelőre nincs hír.

Vannak azonban olyan intézkedések, melyeket még ez előtt megléphetünk. Érdemes minden új frissítés adta lehetőséget kihasználnunk, erős jelszóra cserélni a korábbit és minden egyéb ismert biztonsági intézkedés is foganatosítanunk online eszközeink védelmében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.