Hirdetés

Már az Apple is durván megérzi a PC-s piac letérdelését



|

Hirtelen a visszaesés legnagyobb vesztesei lettek a cupertinóiak.

Hirdetés

Az elmúlt közel másfél évben rendszeresen érkeztek a borús hangvételű kimutatások a PC-s piac hanyatló teljesítményéről, ám szinte mindegyiknek az volt a tanulsága, hogy a prémium kategóriát célzó Apple jóval kevésbé érezte meg a vásárlások visszafogását, mint a Lenovo, a HP vagy a többi nagy márka.

A Canalys és az IDC nemrég nyilvánosságra hozták a 2023-as első negyedév (Q1) számait, melyek alapján viszont az Apple nevető félből hirtelen a mezőny legnagyobb vesztesévé vált.

Mindkét elemzőcég egyetért abban, hogy továbbra is szabadesésben van a számítógépek forgalma, amely mögött a távmunka lecsengése és a világgazdasági bizonytalanságok állnak, mint a vásárlói kedvet romboló tényezők. Nagyságrendileg a Canalysnél és az IDC-nél is hasonló számokat találunk az egyes gyártók aktuális teljesítményéről.

Hirdetés

Az IDC szerint a 2023-as Q1 első helyezettje, a HP 30,3%-os visszaesést szenvedett el 2022 azonos időszakához képest, a második HP 24,2%-ost, a harmadik Dell 31%-ost, a negyedik legtöbbet eladó Apple pedig 40,5%-ost. Az almás cég számára még rosszabb a helyzet, ha a Canalysnak hiszünk, ők ugyanis egyenesen 45,5%-os csökkenést regisztráltak a Macek iránti keresletben.

Az Apple gyengélkedésére utalt az a nemrég felröppent pletyka is, hogy a gyenge eladások miatt két teljes hónapra le kellett állítani a saját fejlesztésű M2-es processzorok gyártását. A jövőt illetően viszont már reménykedhet a vállalat, az elemzőcégek ugyanis egyöntetűen úgy vélik, hogy az év második felében jó esély van arra, hogy a számítógépes piac elindul a regenerálódás útján.

IDC szerint ugyanakkor ezt leginkább az oktatási szektor beszerzései és a Windows 11-es konfigokra átálló vállalkozások hajtják majd, így könnyen lehet, hogy az Apple akkor is a szokásosnál rosszabb számokat fog produkálni, amikor a többiek már elkezdenek kikecmeregni a csávából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.