Hirdetés

Máris per indult a Facebook ellen a fizetős rendszer miatt



|

Egy csoport szerint az új konstrukció ellentmond az uniós alapelveknek.

Hirdetés

Alig több mint egy hónapja kelt szárnyra a hír, hogy a Meta fizetős, reklámmentes Facebookot, illetve Instagramot fog kínálni azoknak, akiknek nem felel meg az ingyenes verzió reklámokkal. A bejelentés után nem is teketóriáztak sokat, gyorsan bevezették hazánkban is az ellentmondásos újdonságot.

Bár a cég kommunikációja szerint eleve uniós nyomásra alkalmazták a reklámmentes csomagot, egy osztrák jogvédő csoport, a Noyb szerint a jelenlegi helyzet sem harmonizál az EU-s alapelvekkel. Szerintük a váltásnál elfogadott feltételekkel mindenki beleegyezik, hogy a személyes preferenciáik alapján a Meta profilt készítsen róluk a személyre szabott reklámok küldéséhez.

Hirdetés

A szervezet ezt a gyakorlatot kifogásolva az adatvédelmi hatósághoz fordult. A Noyb szerint messze nincs arányban a kapott szolgáltatás az árával, hiszen attól függően, hogy telefonról vagy PC-ről indítjuk a fizetést, havonta 10 vagy 13 eurót von le tőlünk a Meta, számolva az alkalmazásboltok sarcával. A jogvédők kalkulációja szerint a techóriás nagyságrendekkel többet profitál a reklámozásból, mint amit "bukik" a ki nem fizetett előfizetéseken. Szóval ha nem fizetünk pénzben, fizetünk a jogaink egy részével

A Noyb felszólította az osztrák adatvédelmi hatóságot, hogy kezdeményezzen sürgősségi eljárást a Meta által végzett illegális adatfeldolgozás beszüntetésére a jogsértések súlyossága és az érintett felhasználók nagyságrendje miatt.

A Meta szerint persze az általuk bevezetett gyakorlat nem sérti az uniós jogot, valamint az általuk kért díj összhangban van más szolgáltatók, például a YouTube Premium vagy a Netflix havi díjával. Azt persze szemérmesen elhallgatják, hogy míg a streaming szolgáltatóktól konkrét tartalmakat kapunk a pénzünkért cserébe, náluk csak egy kényelmetlenséget orvosolhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.