Hirdetés

Megkóstolnád a 3D-nyomtatással készült sajttortát?



|

Egyelőre még nem túl finom, de ez lehet az élelmiszeripar jövője.

Hirdetés

A 3D-nyomtatás izgalmas terület, hiszen sok mindent lehet létrehozni ilyen módon, az autóktól a fegyvereken és házakon át a sült húsig. Az élelmiszerek 3D-nyomtatásában azonban még feltáratlan potenciál rejlik, amit most a Columbia Egyetem kutatói igyekeztek kiaknázni - írja a Gizmodo.

A tudósok ugyanis a világon először készítettek süteményt - egészen pontosan egy sajttortát - 3D-nyomtatás segítségével. A különleges kísérletről látványos videó is készült, amelyben összefoglalták a tapasztalataikat.

Hirdetés

A sütemény létrehozásához használt 3D nyomtatóba hétféle alapanyagot töltöttek be: Graham-kekszet, mogyoróvajat, a Nutellát, banánpürét, eperlekvárt, cseresznyeszirupot és a díszítéshez használt cukormázat.

A sajttorta-szeletet a technológiának megfelelően rétegenként kezdték összeállítani, azonban hamar kiderült, hogy az alapként használt keksznek nem túl jók a teherbíró képességei, a sütemény így hamar szétfolyt, és kevésbé étvágygerjesztő masszává változott.

A kutatók emiatt különféle struktúrákkal kísérleteztek, mintha csak valamilyen építészeti projektet látnánk. Fokozatosan egyre vastagabb falú kekszrétegeket alakítottak ki, amíg megtalálták azt a "felépítményt", amely kibírta a puhább, folyékonyabb alapanyagok betöltését is.

Összesen hét próbálkozásra volt szükség, hogy előálljon a végleges változat, amely már valóban egy tortaszeletre hasonlít és nem roskad össze az alapanyagok súlya alatt. Ennek érdekében egy picit csaltak is, az egyik réteget lézersugarak segítségével megsütötték egy kicsit, hogy szilárdabb legyen.

Bár a fenti videón látható sütemény bármelyik dizájn-cukrászdában elférne a polcon, ami az ízeket illeti, még egy picit finomítani kell majd a módszeren. A projekt egyik vezetője, Jonathan Blutinger ugyanis elárulta, hogy egyelőre a végeredmény inkább érdekes, mint finom. Ennek ellenére tovább kísérleteznek az ételek 3D-nyomtatásával, amelytől azt várják, hogy precízebben összeállított recepteket, így pedig egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozást tesz majd lehetővé.

Blutionger azt is elárulta, hogy nem csak édességekkel kísérleteznek, ugyanis szinte bármilyen élelmiszer alkalmassá tehető a 3D-nyomtatásra, amelyből valamilyen pasztát, pürét, folyadékot vagy port lehet csinálni. A szakember elmondása szerint a kutatók tudnak már nyomtatni csirke-, és marhahúst, különféle zöldségeket és sajtot is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.