Hirdetés

Mesterséges intelligenciával készült kamufotók kerülhettek a Netflix új sikerdokujába



|

A dokumentumfilm egy megtörtént gyilkossági esetet dolgoz fel, de a jelek szerint nem minden valódi benne.

Hirdetés

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az úgynevezett true crime tartalmak népszerűsége, amelyek valódi, megtörtént bűncselekményeket dolgoznak fel, igazolva, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró, még ha ez ebben az esetben többnyire felkavaró, brutális gyilkosságokban nyilvánul is meg.

A műfaj egyik királya a Netflix, amely szabályosan ontja magából a true crime dokumentumfilmeket és sorozatokat, a legújabb produkciója, a magyarok által is lelkesen darált "Mit követett el Jennifer Pan?" miatt azonban most képletesen szólva a streaming szolgáltató is vádlottak padjára került.

Hirdetés

Nemrég ugyanis a Futurism kiszúrta, hogy az április 10-én debütált filmben mesterséges intelligenciás fotók szerepelhetnek, amire a Netflix sehol sem figyelmeztet. Az angolul What Jennifer Did címen futó produkció a kanadai Jennifer Pan történetét dolgozza fel, akit 2010-ben életfogytiglanra ítéltek, amiért három bűntársával bérgyilkost fogadott fel a szülei megölésére. Az édesanyja bele is halt a támadásba, az apja viszont túlélte azt.

A Futurism szerint a sztorit bemutató doku 28. percénél következik egy rész, ahol a narrátor Pan "pezsgő, boldog, magabiztos és nagyon őszinte" személyiségét mutatja be, ennek illusztrálására pedig néhány partyfotót látunk, amelyeken egyértelműen kimutatható, hogy legalább részben AI segítségével manipulálták őket.

A fenti példán a hiányzó ujjak és a háttérben elhelyezett értelmezhetetlen elemek árulkodnak erről, de a Petapixel később további fotókon is rámutatott a generatív mesterséges intelligencia használatára, amely hiába fejlődik rohamosan, a finom részletekkel (pl. ujjak, fogak, szemek vagy kisebb tárgyak) még mindig nehezen boldogul.

E sorok írásáig a Netflix nem reagált a Futurism megkeresésére, de a történtek felvetik a kérdést, hogy mennyire etikus gépileg hamisított képeket használni egy valódi bűneset kapcsán, még ha azok nem is köthetők közvetlenül a tetthez. Pan esetében pedig még kényesebbé teszi a helyzetet, hogy nem egy lezárt ügyről van szó, az ontariói fellebviteli bíróság ugyanis tavaly újratárgyalást rendelt el, miután úgy találta, hogy az életfogytiglani ítéletet kimondó bíró hibásan instruálta az esküdteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.