Hirdetés

Öt androidos kamera app a tökéletes fotókhoz



|

Van egy rossz hírünk: a mobilod gyári kamera applikációja messze nem a legjobb. És van egy jó: bőven van választék, hogy lecseréld.

Hirdetés

Évtizedes vita, hogy kiválthatják-e az okostelefonok a fényképezőket, különösen a profi szetteket. A profi fotósok szerint természetesen nem, a felhasználók azonban, akik egyszerűen csak szép képeket szeretnének készíteni, nem győznek rácsodálkozni a megfelelő appokkal felszerelt mobilok által produkált képminőségre.

Karácsony, szilveszter, téli idill vagy éppen tavaszi kirándulás? - a jó kép mindig fontos, különösen akkor, ha mégsem akad túl sok természetes fény. Nagyon fontos tehát, hogy a megfelelő applikációval vágjunk neki a kalandnak, a mobilokra gyárilag telepített szoftverek ugyanis nem a legjobbak. Pontosabban: sokkal többet kihozhatunk a képeinkből, ha megvannak hozzá az eszközeink. Ezekből az applikációkból mutatunk most ötöt.

Hirdetés

Camera Zoom FX Premium

A Camera Zoom FX nem dönti el a fenti "tükörreflexes gép vs. mobiltelefon" kérdést, az viszont biztos, hogy közelebb hozza a mobilkamerát a profi fotográfiához.

A fő vonzereje, hogy teljes manuális eszköztárat nyújt: az expozíciótól (záridő, ISO, blende) a fehéregyensúlyon át a RAW fotózásig minden kézzel állítható, ha a fotós úgy kívánja. Még a fókusz is manuálisan vezérelhető, ha a régi mesterek módszereit is kipróbálnád (vagy nem találja a tárgyadat az autofókusz, mert például nincs elég fény). Ehhez képest a felhasználói felület letisztult, átlátható, és egy csomó effekt közül választhatsz már fotózás közben is.

A Camera Zoom FX ezen túl teljes körű utómunkaszoftver is, azaz nem kell exportálnod a képet más appba, ha dolgoznál még rajta. A szokásos csúszkákon kívül tilt-shift effektet is applikálhatsz a képekre. Természetesen a nyers fájlt is szerkesztheted, ha a lehető legjobb minőségre és részletgazdagságra vágysz. Sajnos nem ingyenes, de 1399 Ft egyszeri összeget bőven megér az élmény.

Az applikációt innen töltheted le.

Adobe Photoshop Camera

Arról lehet (és érdemes is) vitázni, hogy mennyire káros a közösségi média, és hogy mennyire okoz testképzavart az utólag tökéletesített, Instagram-kompatibilis vizuális kultúra. A felvetésből már sejthető, melyik térfélen állunk a kérdésben, de ettől még kimondhatjuk, hogy az Adobe Photoshop Camera egy lenyűgöző csomag, amely a megfelelő kezekben csodákra képes.

Egyfelől rengeteg szűrőt tartalmaz, amiket nem csak utólag, hanem akár fotózás közben is a képre helyezhetünk, hogy előre lássuk a végeredményt, másrészt szabad kezet ad fotóink szerkesztésében - egy Adobe-terméktől mondjuk nem is várunk mást. Olyan vitatott, de vizuálisan meggyőző funkciókat tartalmaz, mint a háttér és az ég kicserélése, a háttér életlenítése és a tartalomérzékeny színszűrők. Nem titkolják, hogy Instragram-felhasználóknak és influenszereknek szánják az applikációt, de a karácsonyi fotók megszépítésében is segít. A funkciók nagy része ráadásul szelfimódban is elérhető, igaz, itt némi minőségvesztéssel számolni kell. A kép szerkesztését fejlett MI segíti. Az alkalmazás - több Adobe mobilapphoz hasonlóan - teljesen ingyenes.

Az applikációt innen töltheted le.

Camera FV-5

Fotós lévén különösen közel áll a szívemhez a Camera FV-5, ez az applikáció ugyanis nemcsak azokat a funkciókat tudja, mint egy profi tükörreflexes vagy cserélhető objektíves gép, hanem úgy is néz ki a kezelőfelülete. A fejlesztők célja pontosan az volt, hogy egy profi is otthon érezze magát - ez azonban azt is jelenti, hogy nagyszerű tanulóterep a fényképezés iránt érdeklődőknek, hiszen nem csak megtanulhatják, mit jelent a záridő, érzékenység és apertúraméret, hanem rögtön meg is tapasztalhatják mindezt működés közben.

Fotózás közben élő hisztogramot nézhetünk - azaz ellenőrizhetjük, beég-e vagy bebukik a képünk a csúcsfényes és árnyékos részeken, fényképezhetünk veszteségmentesen, nyers formátumba mentve a végeredményt, kompenzálhatjuk az expozíciót az automatikus fénymérés eredményéhez képest, választhatunk félautomata üzemmódokat, és még azt is megmutatja, hogy a gyújtótávolság (azaz a zoom állása) hogyan áll a hagyományos kisfilmes 35 milliméterhez képest.

Az utómunkára azonban jobb, ha külső alkalmazást választunk, ám még ezzel együtt is a legjobb manuális kameraapplikáció az FV-5, ami 900 forintért a tiéd lehet.

Az applikációt innen töltheted le.

VSCO

Pont annyira filtergyűjtemény, mint kameraapp, de ez ne tántorítson el senkit: sokkal inkább a valódi esztétizálás és a profi végeredmény a cél, mint a hamisított Insta-valóság. Több mint 200 előbeállítást és szűrőt tartalmaz (igaz, csak 15-öt enged használni az ingyenes verzió, ám ezekből is nagyon sok mindent ki lehet hozni), és a videószerkesztésre is nagy hangsúlyt helyez a VSCO, azaz a TikTok-felhasználók barátja is lesz. A legjobb, hogy a kedvenc szűrőidet és beállításaidat parancssorként mentheted, azaz később egy koppintással hozzáadhatod a képeidhez, az előre kikotyvasztott stílus pedig akár a védjegyeddé is válhat.

A szokásos képeffekteken és beállításokon túl valódi analóg hatást érhetünk el például filmszemcsék és halványítás hozzáadásával. Az app MI segítségével képes újrafényelni a képeinket, azaz nem csak a fényességet, kontrasztot állíthatod, hanem szó szerint új megvilágításba helyezheted tárgyaidat, legyen szó ételfotóról vagy portréról. Az eljárás szinte ijesztően hatékony, alig lóg ki a lóláb, azaz elbúcsúzhatsz a kevert, sárgás, éles, mindenhonnan érkező beltéri fényektől és stúdióvilágítást varázsolhatsz a képeidre. A rétegelés pedig már csak hab a tortán.

A VSCO egyfajta közösségi szolgáltatást is nyújt: a tagok szabadon oszthatják meg és értékelhetik alkotásaikat, azaz, ha előfizetsz, nem csak egy appot kapsz, hanem egy klubba is belépsz.

Az applikációt innen töltheted le.

Adobe Lightroom

Két Adobe-termék az ötös listán - ki hitte volna! Nem véletlenül van a vállalat felülreprezentálva a Lightroom ugyanis nem is állhatna távolabb a fent már részletezett Camerától. A profi fotósok számára ez egy rugalmas és sok-sok lehetőséget kínáló fotóutómunka-szoftver, ám azt kevesen tudják, hogy mobilverziójával fotózni is lehet. Igaz, az applikáció ezen része meglehetősen "basic", csak az alapvető funkciók érhetőek el, ám két szempontból mégis nagyon fontos:

  • lehetőséget ad nyers fájlok tárolására;
  • a képeket már importálhatjuk is a szerkesztőbe.

Azaz olyan szintű kontrollt kapunk a végeredmény felett, amilyet máshol biztosan nem.

Az elsőre kissé zsúfolt kezelőfelület ne rémisszen meg senkit: ha megszokjuk, magától értetődővé válik minden, a funkciók logikusan követik egymást, használatuk egyértelmű. Márpedig érdemes megszokni: az Instagram-filtereket hiába is keresed, de a képeid sehogy máshogy nem lesznek olyan tiszták, színhelyesek, kontrasztosak és zajmentesek, mint amikor Lightroomban szerkeszted őket.

Az applikációt innen töltheted le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.